Najgorszy smak wkładów do e-papierosów. Niszczy komórki
Czy konkretny smak e-papierosa może mocno zaszkodzić zdrowiu? Okazuje się, że tak i poszlaki na to wskazują naukowcy z kanadyjskiego Uniwersytetu McGilla. W najnowszym badaniu dowiedli, że z całej palety różnych smaków wkładów do e-papierosów, jeden jest szczególnie groźny dla zdrowia.
Zły wpływ e-papierosów na zdrowie
Na ten moment nauka regularnie potwierdza, że e-papierosy nie są tak nieszkodliwym zamiennikiem normalnych papierosów. Wskazuje się, że szczególnie groźne są różnego rodzaju elementy, nadające smak wkładom. Mogą zmniejszać odporność naszych płuc. W ten sposób narażają na przedostawanie się groźnych zarazków.
Naukowcy i eksperci medyczni zwracają uwagę, że potrzebne są większe regulacje prawne konsumpcji e-papierosów. Szczególnie że duża część z nich wydaje się specjalnie reklamowana tak, aby trafiały do osób poniżej 18 roku życia. A w Polsce pomimo oficjalnego zakazu ich sprzedaży nieletnim, ci nie mają problemów z ich zdobycie.
Do tej pory podejrzewano, że każdy smakowy wkład do e-papierosów może być groźny dla naszego organizmu. Okazuje się jednak, że niektóre mogą być bardziej szkodliwe od innych. Jeden smak szczególnie się wyróżnia.
Jeden smak e-papierosów gróźny dla płuc
Naukowcy z Wydział Farmakologii i Terapii Uniwersytetu McGilla przeprowadzili badanie na myszach, w których wystawili je na opary smakowych i bezsmakowych wkładów do e-papierosów. Wykorzystali technikę obrazowania na żywo, aby zbadać zmiany w komórkach odpornościowych, dokładniej makrofagów pęcherzykowych, które znajdują się w płucach.
Te komórki usuwają szkodliwe cząsteczki z dolnych dróg oddechowych. Podczas obserwacji myszy, naukowcy zauważyli, że opary o smaku jagodowym zawierały dodatkowe substancje chemiczne, które zatrzymywały szlaków komórkowych, po których poruszają się makrofagi w płucach. W efekcie zmniejszona ochrona immunologiczna pozwoliła bakteriom szybciej się rozprzestrzeniać, zwiększając szansę zachorowań na choroby płuc.
Naukowcy chcą zidentyfikować konkretne związki chemiczne, które mogą być charakterystyczne tylko dla jagodowych wkładów. Badanie naprowadza na konkretne wnioski, niemniej wymagają także powtórzenia na ludzkim organizmie.
Badania opublikowano na łamach czasopisma PNAS.