Ta czekolada zapobiega cukrzycy. I od niej nie utyjesz
Gorzka czekolada była szeroko badana pod kątem korzyści zdrowotnych związanych z układem krążenia i metabolizmem, jednak wyniki tych badań były niejednoznaczne, co wywoływało dyskusje na temat tego, czy jej zalety przeważają nad wadami. Nowe badania przeprowadzone na grupie 200 tys. osób nie pozostawiają wątpliwości, zmniejsza ona ryzyko cukrzycy typu 2 i nie powoduje przyrostu masy ciała.
Analiza przeprowadzona przez amerykańskich i chińskich naukowców wykazała, że spożywanie pięciu porcji ciemnej czekolady tygodniowo może obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2 o 21 proc. w porównaniu z osobami, które całkowicie unikały czekolady lub spożywały ją rzadko. Co ciekawe, miłośnicy mlecznej czekolady nie odnieśli takich samych korzyści zdrowotnych, a co gorsze w rzeczywistości byli bardziej narażeni na negatywne skutki zdrowotne.
Spożycie mlecznej, ale nie ciemnej, czekolady było związane z przyrostem masy ciała. W porównaniu z osobami, które nie zmieniły swojego spożycia czekolady, zwiększenie spożycia mlecznej czekolady w okresach czteroletnich wiązało się z dodatkowym przyrostem masy ciała o 0,35 kg w ciągu tych lat. Zwiększenie spożycia ciemnej czekolady nie było związane z przyrostem masy ciała.
Gorzka czekolada chroni przed cukrzycą
Badacze przeanalizowali ankiety wypełnione przez 111 654 pielęgniarki i pracowników służby zdrowia, wybranych z szeroko zakrojonych badań Nurses’ Health Study (NHS; 1986–2018), Nurses’ Health Study II (NHSII; 1991–2021) i Health Professionals Follow-Up Study (HPFS; 1986–2020). Wykluczono osoby, które na początku badania miały cukrzycę, choroby układu krążenia lub nowotwory. Po dostosowaniu wyników do czynników ryzyka związanych z osobistym stylem życia i dietą, badacze – analizując dane z okresu ćwierćwiecza – stwierdzili, że najniższą częstość występowania cukrzycy typu 2 zaobserwowano u osób spożywających pięć porcji (porcja to 29 g) ciemnej czekolady tygodniowo.
Mlecznej czekoladzie powiedz „nie”
W początkowej analizie 192 208 uczestników, którzy spożywali jakikolwiek rodzaj czekolady, u 18 862 rozwinęła się cukrzyca typu 2 w trakcie badań. Oznaczało to około 10 proc. niższe ryzyko rozwoju choroby w porównaniu z osobami, które nie jadły czekolady. Jednak w analizie wtórnej – oceniającej osoby deklarujące spożycie ciemnej czekolady w porównaniu z innymi rodzajami, jak mleczna – korzyści zdrowotne wyraźnie przeważały na korzyść tej pierwszej. W tej analizie nie stwierdzono żadnych widocznych korzyści związanych ze spożyciem wyłącznie mlecznej czekolady.
Naukowcy uwzględnili także wcześniejsze badania dotyczące ciemnej czekolady, aby wzmocnić swoje wnioski. Jedno z takich badań, 15-dniowe randomizowane badanie kontrolne dotyczące nietolerancji glukozy, wykazało, że pacjenci z nadciśnieniem, którzy codziennie spożywali 100 g ciemnej czekolady o wysokiej zawartości polifenoli, obserwowali znaczne obniżenie ciśnienia krwi i lepszą wrażliwość na insulinę w porównaniu z grupą kontrolną, która w tym samym czasie spożywała 90 g białej czekolady.
Badania dotyczące spożycia produktów kakaowych o wysokiej i niskiej zawartości flawonoli również wykazały korzyści zdrowotne w poprawie wrażliwości na insulinę u osób z nadwagą i otyłością, zwiększaniu poziomu cholesterolu HDL oraz obniżaniu ciśnienia krwi u pacjentów z cukrzycą
To nie pierwsze takie badania
Flawonole, polifenolowy antyoksydant obecny także w owocach i warzywach, są powiązane z lepszym zdrowiem serca i niższym ryzykiem cukrzycy typu 2. Ciemna czekolada o zawartości 50-80 proc. kakao ma najwyższą zawartość flawonolu (3,65 mg/g), podczas gdy średnio mleczna czekolada z 35 proc. kakao ma go 0,69 mg/g, a biała czekolada nie zawiera go wcale.
Wcześniejsze badania nad flawonolem wykazały jego właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, kardioprotekcyjne, antybakteryjne, przeciwwirusowe i neuroprotekcyjne. Choć idealnym źródłem tego polifenolu są nieprzetworzone produkty, takie jak owoce i warzywa, jego obecność w ciemnej czekoladzie może przeciwdziałać negatywnym aspektom mlecznej czekolady.
Naukowcy zauważyli, że choć ciemna czekolada ma podobną zawartość energii i tłuszczów nasyconych do mlecznej, jej polifenole mogą zmieniać sposób metabolizowania cukru i tłuszczu przez organizm, co w efekcie może przeciwdziałać przyrostowi masy ciała i obniżać ryzyko chorób kardiometabolicznych. Wcześniejsze badania wykazały również, że ciemna czekolada pozytywnie wpływa na populacje flory jelitowej, które odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia metabolicznego.