Jeść, jeść i... chudnąć!
Mamy dobrą wiadomość dla tych, którzy ostatnio nieco przesadzili z kaloriami. Naukowcy z Texas University odkryli kolejną tajemnicę ludzkiego organizmu, która może wyjaśnić nasze problemy z odchudzaniem.
Zbyt wolno spalamy kalorie
Obecnie w zachodnim, dostatnim świecie lepiej byłoby ten mechanizm wyłączyć. Jemy bowiem zbyt dużo i zbyt wolno spalamy kalorie.
Poprawa trawienia i wchłaniania tłuszczów
Chodzi o enzym AMPK, o którym wiemy, że między innymi steruje naszym apetytem i reguluje gospodarką energetyczną komórek.
Teraz okazuje się, że AMPK wpływa na metabolizm kwasów tłuszczowych. Badania na myszach pokazały, że steruje tym gen SRC-2, który między innymi uruchamia proces wydzielania żółci, niezbędnej do poprawnego trawienia i wchłaniania tłuszczu. Myszy pozbawione tego genu nie przybierały na wadze.