Kuchenna gąbka lepsza do badań laboratoryjnych niż specjalistyczny sprzęt?

Czy gąbki kuchenne znajdą stałe miejsce w laboratorium?
Czy gąbki kuchenne znajdą stałe miejsce w laboratorium?123RF/PICSEL

Gąbka kuchenna czy szalka Petriego? Zdecydowanie to pierwsze

Bakterie są jak ludzie w czasie pandemii - niektórzy mają problem z izolacją, a inni rozkwitają w takich warunkach. Zademonstrowaliśmy, że w złożonej społeczności, gdzie zachodzą zarówno pozytywne, jak i negatywne interakcje między szczepami, jest średnia ilość integracji, która maksymalizuje ogólną koegzystencję
tłumaczy autor badań, Lingchong You.
Bakterie wąglika na szalce Petriego. Może lepiej było sięgnąć po kuchenną gąbkę?
Bakterie wąglika na szalce Petriego. Może lepiej było sięgnąć po kuchenną gąbkę?123RF/PICSEL
Jak się okazuje, gąbka jest bardzo prostym sposobem wprowadzenia w życie wielopoziomowego porcjowania w celu wspierania całej społeczności bakterii. Może właśnie dlatego to tak brudna rzecz - struktura gąbki to idealny dom dla mikrobów
komentują badacze.