Polacy to wymyślili. Zdrowsze i smaczniejsze lody z mleka klaczy
Zespół naukowców Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie zaproponował zupełnie nowy przepis na lody. Badacze odkryli, że ten ulubiony letni przysmak będzie znacznie zdrowszy, jeśli zamiast mleka krowiego użyje się mleka klaczy.
Kto z nas nie lubi lodów? To przysmak ratujący nas w trakcie upałów, bez którego trudno wyobrazić sobie letnie miesiące. Polscy naukowcy sugerują jednak, że powinniśmy poważnie przemyśleć wymianę jego podstawowego składnika, a mianowicie krowiego mleka, na zdrowszą alternatywę. Jak możemy przeczytać w ich publikacji na łamach magazynu PLOS ONE, modyfikacja wprowadzająca w jego miejsce mleko klaczy, znacznie podnosi walory zdrowotne lodów.
I chociaż w naszym kraju nie jest to popularny składnik diety i trudno je kupić, to jego spożywanie nie jest niczym niezwykłym w wielu kulturach na całym świecie, w części z nich od stuleci używa się kobylego mleka zamiast krowiego, a wielu ekspertów uważa, że jego korzyści zdrowotne nie zostały jeszcze udowodnione.
Przeprowadzone zostały jednak badania, które wykazały, że mleko klaczy bardziej przypomina składem mleko ludzkie niż mleko krowie i że osoby z alergią na to ostatnie mogą je bezpiecznie spożywać. Wiadomo też, że mleko klaczy zawiera korzystne enzymy i białka, których nie ma w mleku krowim i ma niższą zawartość tłuszczu. Z tego właśnie powodu naukowcy rozważają możliwość wykorzystania go w różnych produktach spożywczych zamiast krowiego, a jednym z nich są lody.