Triklosan może poważnie uszkadzać jelita

​Triklosan wciąż niebezpieczny. Badania przeprowadzone przez międzynarodowy zespół naukowców potwierdziły, że popularny związek chemiczny dodawany m.in. do past do zębów, wpływa negatywnie na mikrobiom bakteryjny i może powodować zapalenie jelita grubego.

Nowe badanie zostało przeprowadzone na myszach, ale wyciągnięte wnioski są ogólne. Triklosan to związek chemiczny z grupy chlorowanych fenoli, stosowany jako środek przeciwgrzybiczy, bakteriostatyczny i bakteriobójczy. Jest często stosowany w antybakteryjnych mydłach, dezodorantach i pastach do zębów. Na oddziałach noworodkowych stosuje się go do zapobiegania zakażeniom wywoływanym przez antybiotykooporne bakterie. 

Naukowcy z Uniwersytetu Karoliny Północnej w Chapel Hill, Uniwersytetu Massachusetts Amherst i Uniwersytetu Baptystów w Hongkongu zidentyfikowali enzymy, które wywołują szkodliwe działanie triklosanu. Co więcej, badania przeprowadzone na myszach wskazują, że enzymy można zablokować i tym samym ochronić przed powodowaniem przez nie uszkodzeń jelit.

- Dzięki zidentyfikowaniu bakterii sprawcy, można opracować nowe metody diagnozowania, zapobiegania i leczenia nieswoistych chorób zapalnych jelit - powiedział prof. Matthew Redinbo z UNC-Chapel Hill College of Arts & Sciences i UNC School of Medicine.

Reklama

O toksycznym działaniu triklosanu wiadomo już od dłuższego czasu, ale dopiero teraz udało się dokładniej przyjrzeć zmianom wywoływanym w populacji jelit. Było to możliwe dzięki połączeniu enzymów mikrobiomu jelitowego - zwłaszcza białka beta-glukuronidaza (GUS) - z triklosanem.

Naukowcy użyli inhibitora, który miał blokować przetwarzanie triklosanu w jelitach. Taka operacja zapobiegała uszkadzaniu mysiego jelita grubego. To może być niezwykle cenna wiedza do ochrony dużych populacji przed chorobami jelita grubego. 

Sam triklosan jest łatwo wchłaniany w przewodzie pokarmowym, dlatego stanowi takie zagrożenie dla mikroflory bakteryjnej i jelit. Autorzy badania apelują, że istnieje potrzeba lepszego zrozumienia wpływu chemikaliów na nasz organizm.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: choroby jelit | mikrobiom
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy