Triklosan może poważnie uszkadzać jelita

​Triklosan wciąż niebezpieczny. Badania przeprowadzone przez międzynarodowy zespół naukowców potwierdziły, że popularny związek chemiczny dodawany m.in. do past do zębów, wpływa negatywnie na mikrobiom bakteryjny i może powodować zapalenie jelita grubego.

Triklosan nadal jest dodawany do past do zębów, choć jego stężenie jest znikome
Triklosan nadal jest dodawany do past do zębów, choć jego stężenie jest znikome123RF/PICSEL

Nowe badanie zostało przeprowadzone na myszach, ale wyciągnięte wnioski są ogólne. Triklosan to związek chemiczny z grupy chlorowanych fenoli, stosowany jako środek przeciwgrzybiczy, bakteriostatyczny i bakteriobójczy. Jest często stosowany w antybakteryjnych mydłach, dezodorantach i pastach do zębów. Na oddziałach noworodkowych stosuje się go do zapobiegania zakażeniom wywoływanym przez antybiotykooporne bakterie.

Naukowcy z Uniwersytetu Karoliny Północnej w Chapel Hill, Uniwersytetu Massachusetts Amherst i Uniwersytetu Baptystów w Hongkongu zidentyfikowali enzymy, które wywołują szkodliwe działanie triklosanu. Co więcej, badania przeprowadzone na myszach wskazują, że enzymy można zablokować i tym samym ochronić przed powodowaniem przez nie uszkodzeń jelit.

- Dzięki zidentyfikowaniu bakterii sprawcy, można opracować nowe metody diagnozowania, zapobiegania i leczenia nieswoistych chorób zapalnych jelit - powiedział prof. Matthew Redinbo z UNC-Chapel Hill College of Arts & Sciences i UNC School of Medicine.

O toksycznym działaniu triklosanu wiadomo już od dłuższego czasu, ale dopiero teraz udało się dokładniej przyjrzeć zmianom wywoływanym w populacji jelit. Było to możliwe dzięki połączeniu enzymów mikrobiomu jelitowego - zwłaszcza białka beta-glukuronidaza (GUS) - z triklosanem.

Naukowcy użyli inhibitora, który miał blokować przetwarzanie triklosanu w jelitach. Taka operacja zapobiegała uszkadzaniu mysiego jelita grubego. To może być niezwykle cenna wiedza do ochrony dużych populacji przed chorobami jelita grubego. 

Sam triklosan jest łatwo wchłaniany w przewodzie pokarmowym, dlatego stanowi takie zagrożenie dla mikroflory bakteryjnej i jelit. Autorzy badania apelują, że istnieje potrzeba lepszego zrozumienia wpływu chemikaliów na nasz organizm.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas