WZW typu A w Starbucksie. Zagrożone tysiące osób

​U pewnego pracownika Starbucksa w New Jersey wykryto zapalenie wątroby typu A. To oznacza, że tysiące klientów popularnej kawiarni mogą być zagrożone infekcją.

WZW typu A może przenosić się przez skażoną żywność i napoje
WZW typu A może przenosić się przez skażoną żywność i napoje123RF/PICSEL

Pracownik Starbucksa, który zajmował się przygotowaniem jedzenia, uzyskał pozytywny wynik testu na obecność wirusa zapalenia wątroby typu A. Mógł tym samym nieumyślnie narazić tysiące klientów sieci. Według rzecznika hrabstwa - Dana Keashena - na WZW typu A jest narażony każdy, kto odwiedził kawiarnię Starbucks przy 1490 Blackwood Clementon Road w dniach 4-6 i 11-13 listopada. Obecnie oddział ten jest zamknięty.

Osoby, które w tych dniach były w Starbucksie, a nie są zaszczepione na WZW typu A, powinni otrzymać odpowiedni preparat "tak szybko, jak to możliwe, ale nie później niż 14 dni po kontakcie z patogenem". 

Pobliskie kliniki zostały zaopatrzone w dodatkowe dawki szczepionek przeciwko WZW typu A. Do tej pory podano 800 zastrzyków, co oznacza największą akcję szczepień przeciwko WZW typu A w historii stanu.

Starbucks przy 1490 Blackwood Clementon Road jest często odwiedzany przez klientów - niektórzy przychodzą nawet kilka razy dziennie. Średnio kawiarnie odwiedza 600 osób, więc zagrożonych patogenem mogą być nawet tysiące.

Wirusowe zapalenie wątroby typu A jest infekcją wątroby, która jest bardzo zaraźliwa i może być rozprzestrzeniana przez bliski kontakt z chorą osobą lub poprzez spożywanie skażonej żywności lub napojów. Objawy obejmują gorączkę, zmęczenie, nudności, wymioty, dyskomfort w jamie brzusznej oraz żółtaczkę i pojawiają się zwykle 2-6 tygodni po zakażeniu. Odkąd w 1995 r. udostępniono szczepionkę przeciwko WZW typu A, liczba przypadków choroby w Stanach Zjednoczonych spadła o ponad 95 proc.

Belgijska fabryka będzie produkować szczepionki na różne warianty Covid-19AFP
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas