Znaleziono szczątki obiadu sprzed 70 tysięcy lat. Oto menu jaskiniowców!

Ludzie pierwotni lubili gotować, a do potraw dodawali przeróżne przyprawy. Archeolodzy w jaskiniach Franchthi i Shanidar natrafili na szczątki najstarszego obiadu świata sprzed nawet 70 tysięcy lat.

Przed tysiącami lat w jaskiniach trwało wielkie gotowanie. Na podstawie znalezionych szczątków po ogniskach udało się ustalić, co jedli ludzie pierwotni. Jest wiele niespodzianek - przed dziesiątkami tysięcy lat ludzie bardzo lubili dania wegetariańskie i to przyrządzane na ciepło.
Najnowsze badania naukowców wykazały, że dania jaskiniowców były urozmaicone, a ich przyrządzenie wymagało czasu i wysiłku. Panuje powszechny stereotyp, że jaskiniowcy jedli mięso, które co najwyżej przypiekali na ogniu.
Jednak paleolityczna dieta była o wiele bardziej bogatsza. Szczególnie ciekawe są szczątki po ogniskach, które znaleziono w jaskiniach Franchthi nad Morzem Egejskim (Grecja) i Shanidar w północno-zachodnich górach Zagros (Iran). Jaskinia irańska zawierała pozostałości po najstarszym ciepłym posiłku, jaki kiedykolwiek został znaleziony na Ziemi. Prawdopodobnie został on zjedzony 70 tysięcy lat temu.
Obiad na ciepło i z przyprawami
Znalezione szczątki organiczne w ognisku poddano badaniu pod mikroskopem. Okazało się, że głównym daniem neandertalczyków były rośliny strączkowe, które miały prawdopodobnie cierpki i trochę gorzki smak. Przed spożyciem rośliny były miażdżone. Naukowcy nie kryli zdumienia, kiedy odkryli ślady przypraw, które dodawano do żywności. Była to gorczyca i terebint (dzikie pistacje). W zwęglonych szczątkach znaleziono także nasiona dzikiej trawy zmieszane z roślinami strączkowymi.
Oprócz tego do głównego dania obiadowego dodawano zmielone lub rozgniecione nasiona roślin strączkowych, jak np. wyki, grochu trawiastego i grochu dzikiego. Jaskiniowcy wszystkie składniki mieszali, a następnie podgrzewali w wodzie.
Tak przygotowanego dania nie powstydziłaby się najlepsza restauracja wegetariańska. Zdjęcia szczątków posiłku jaskiniowców zostały opublikowane w serwisie Uniwersytetu Cambridge.
Naukowcy byli zdumieni także tym, że ludzie pierwotni już kilkadziesiąt tysięcy lat temu przygotowywali ciepłe posiłki roślinne. Lubili także owoce, które znajdowano w szczątkach po posiłkach w ostatnich okresach paleolitu (40 tys. - 10 tys. lat temu).
Dieta neandertalczyków była oparta głównie na mięsie. Jednak dania Homo Sapiens były zdecydowanie bardziej urozmaicone. Świadczą o tym współczesne badania kamienia nazębnego w zachowanych szkieletach ludzi pierwotnych. Zarówno na terenie obecnej Europy, jak i południowo-zachodniej Azji popularne było zbieranie nasion dzikiej trawy, a następnie rozgniatanie ich i prażenie na ogniu. Z dietą ludzi pierwotnych naprawdę nie było tak źle.