Medycyna przyszłości

Czekolada poprawia działanie mózgu

Dobre wieści dla łakomczuchów - ostatnie badania wykazały, że regularne spożywanie czekolady wiąże się z lepszym funkcjonowaniem procesów poznawczych.

Według badania opublikowanego w czasopiśmie Appetite, konsumpcja czekolady okazała się być związana z polepszeniem procesów poznawczych, bardziej od jakichkolwiek innych nawyków żywieniowych.

Naukowcy przeglądali dane zebrane podczas wcześniejszych badań, w których mieszkańcy Syracuse stanu Nowy York mieli mierzone czynniki ryzyka chorób układu krążenia związane z żywieniem. Uczestnicy badania otrzymali także serię testów mających na celu pomiar funkcji poznawczych. Okazało się, że osoby częściej spożywające czekoladę posiadały lepszą wydajność w testach wzrokowo-przestrzennej pamięci i organizacji, a także pamięci roboczej i myślenia abstrakcyjnego.

Badacze sugerują, że regularne spożywanie czekolady może pomóc w ochronie przed związanym z wiekiem spadkiem zdolności poznawczych. Zauważają także, że czekolada ma historyczne zastosowania, takie jak sposób na obniżenie gorączki, w leczeniu biegunki u dzieci, jako afrodyzjak oraz substancja łagodząca dolegliwości kobiece. Dodatkowo czekolada ma także pozytywnie wpływać na sen.

Reklama
Tylkomedycyna.pl
Dowiedz się więcej na temat: czekolada | Mózg | Neurologia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy