Czekoladowy deszcz: Niezwykłe zjawisko w Szwajcarii!
W Szwajcarii spełniło się odwieczne marzenie niejednego dziecka. W miasteczku Olten spadł bowiem deszcz z czekolady. Niezwykłe zjawisko miało miejsce dzięki awarii wentylacji w fabryce cukierniczej. Kakaowy pył pokrył okolicę i zaskoczył lokalnych mieszkańców, którzy nie dowierzali w to, co zobaczyli.
Zdarzenie miało miejsce w liczącym 18 tysięcy mieszkańców Olten położonym w północnej Szwajcarii. Lokalni mieszkańcy zauważyli proszek kakaowy rozprzestrzeniający się nad fabryką Lindt & Sprüngli - dobrze znaną z produkowania wyrobów czekoladowych.
Pył oprószył okolicę, pokrywając pobliskie budynki, chodniki czy pojazdy. Jak się później okazało, w zakładzie awarii uległ system wentylacji służący do chłodzenia śruty kakaowej, czyli uprażonych i pokruszonych fragmentów, pozbawionych łusek, ziaren kakaowca.
Wiadomo, że proszek nie okryłby aż tak dużego terenu, gdyby nie pomógł mu w tym silny wiatr. Na szczęście, "Czekoladowy deszcz" nie jest szkodliwy ani dla środowiska, ani dla ludzi, a nawet może służyć jako świetny dodatek do wypieków.
Śruta kakaowa zawiera dużą ilość antyoksydantów i składników mineralnych takich jak cynk, potas, żelazo czy magnez, który jest szczególnie ważny dla osób pijących kawę lub alkohol. Ponadto polepsza humor oraz pomaga w walce ze stresem.
System wentylacji został już naprawiony, a mająca 175 lat firma zobowiązała się pokryć koszty czyszczenia zabrudzonych powierzchni. Kto wie, co zaskakującego czeka nas jeszcze w 2020 roku?