Koreańczycy wymyślili alkohol nie wywołujący kaca?
Północnokoreańskie władze twierdzą, że jedna ze stołecznych firm wyprodukowała napój alkoholowy, który dzięki specjalnej kombinacji składników nie wywołuje kaca. Informację podał portal NK News, specjalizujący się w wiadomościach z Korei Północnej.
Portal ten powołuje się na północnokoreański tygodnik "Pyongyang Times", jedyne anglojęzyczne czasopismo w kraju i pisze, że firmie spożywczej Taedonggang, z siedzibą w stolicy, "po wielu latach badań" udało się dokonać destylacji napoju.
Według tygodnika sekretem likieru o nazwie Licor Koryo jest dodanie żeń-szenia wysokiej jakości oraz wykorzystanie prażonego, kleistego ryżu zamiast cukru.
W artykule napisano, że eksperci i konsumenci bardzo doceniają miksturę z północnokoreańskiego, sześcioletniego żeń-szenia i prażonego ryżu, "gdyż jest delikatna i nie wywołuje kaca".
Jednak eksperci, z którymi rozmawiał portal NK News, wątpią, czy produkt faktycznie ma takie właściwości.
Korea Północna oraz jej południowy sąsiad od wieków przypisują żeń-szeniowi właściwości medyczne, a najbardziej cenione są gatunki rośliny uprawiane w okolicach miasta Kesong, na północ od granicy między krajami.