Takiego "dania" z pomidora jeszcze nie próbowałeś!
Japońska grupa Kagome stawia na produkcję piwa o smaku pomidorowym. Warzywa do jego wytwarzania pochodzą z portugalskich plantacji. Czy nowe smaki przyjma się w Europie - czas pokaże.
Europejski konsument zna już różne, owocowe smaki piwa. Od lat na rynku, także polskim, kupić można trunek z dodatkiem ekstraktu m.in. jabłkowego, malinowego oraz cytrusowego. "Browar" o smaku warzywnym miało w swoim kuflu jednak znikome grono piwoszy, głównie turystów odwiedzających Japonię. O dziwo, to jeden z popularniejszych dziś smaków w Kraju Kwitnącej Wiśni.
Już wkrótce piwo z tych owoców może trafić do Europy dzięki japońskiej grupie Kagome, która rozpocznie wyrób piwa z tych owoców. Niebawem uruchomiona zostanie fabryka wytwarzająca ekstrakt i piwo o smaku pomidorów. Będzie ona zlokalizowana w portugalskiej miejscowości Aguas de Moura, w regionie Ribatejo.
- Portugalia ma doskonałe warunki klimatyczne do uruchomienia tego typu produkcji. Szczególnie żyzne są tereny w pobliżu rzeki Tag - wyjaśnił Martin Stilwell, dyrektor portugalskiego oddziału grupy Kagome.
Japończycy wiążą bardzo duże nadzieje z wyrobem nietypowego trunku, na którego produkcję na terytorium Portugalii przeznaczą w ciągu przyszłego roku 2 mln euro.
Jak zapowiedział Stilwell, w pierwszej kolejności Kagome skoncentruje się na wyrobie ekstraktu do piw pomidorowych. Przyznał, że wstępnie europejski oddział wspierać będzie sprzedaż tego oryginalnego piwa na rynku japońskim.
- Mamy nadzieję, że pochodzący z Kraju Kwitnącej Wiśni produkt na bazie ekstraktu pomidorowego będzie coraz bardziej popularny na świecie. Na razie moda na to piwo szybko rozprzestrzenia się po największych japońskich aglomeracjach - dodał Martin Stilwell.
Grupa Kagome inwestuje w Portugalii od siedmiu lat. Roczne obroty japońskiej firmy przekraczają 1,5 mld euro.
Marcin Zatyka