Nieustraszony szef kuchni: Na tropie pokarmu ekstremalnego

Po korzeń lotosu, solne tabliczki ‘amole’ i przysmaki rekinów - „Nieustraszony szef kuchni” na tropie niebanalnych składników i ekstremalnych sposobów ich zdobywania. Wielka odwaga, piękne krajobrazy i niekonwencjonalne połączenia kulinarne - tak Kiran Jethwa zaprasza na swój nowy program.

Nieustraszony szef kuchni przemierzy świat w poszukiwaniu ekstremalnych składników swoich potraw
Nieustraszony szef kuchni przemierzy świat w poszukiwaniu ekstremalnych składników swoich potrawmateriały prasowe

Kiran Jethwa, tytułowy "Nieustraszony szef kuchni", to ikona kuchni eksperymentalnej i jak sam o sobie mawia: "światowy gastronauta". Połączenie jego nieskończonej pasji do poszukiwania nowych, często zaskakujących, składników z wiecznie niezaspokojoną żądzą przygód sprawia, że wykracza poza wszelkie granice przyjętych w gastronomii norm i znanych rozwiązań.

Od wyciągania korzeni lotosu z lodowatej wody przy temperaturze -35⁰C po wydobywanie soli w żarze dochodzącym do 60⁰C - widzowie serii "Nieustraszony szef kuchni" będą mogli uczestniczyć w przygodach Kirana, śledząc, jak wykorzystuje on swój spryt, umiejętności oraz wyobraźnię, aby zdobyć i przyrządzić pokarm znaleziony w wymagających ogromnej odwagi warunkach i najmniej "kulinarnie" przyjaznych częściach świata.

Na co dzień prowadzi wykwitną restaurację w Nairobi, ale poza zamiłowaniem do gotowania, Kiran posiada jeszcze drugą pasję - pokonywanie własnego strachu.

"Od dziecka uwielbiałem gotować i stało się ono bardzo ważną częścią mojego życia, ale nie wyobrażam sobie, by nie było w nim także ekstremalnych emocji i niesamowitych doświadczeń" - mówi.

W programie "Nieustraszony szef kuchni" odwiedzam cudowne miejsca, pokonuję własne lęki i zdobywam najbardziej znakomite składniki do swoich dań. To spełnienie moich marzeń" - mówi Kiran Jethwa, po czym zachęca "Każdy, kto ma apetyt na dobre jedzenie i poznawanie egzotycznych miejsc, powinien dołączyć do moich przygód". Kiran zabierze nas w nietypową kulinarną podróż przez kilka kontynentów, odwiedzając Boliwię, Peru, Nepal, Chiny, Mongolię, Tajlandię, Wietnam, Etiopię, Mozambik oraz Islandię.

Dla Kirana każdy sposób jest dobry, aby znaleźć idealny składnik swojego dania
Dla Kirana każdy sposób jest dobry, aby znaleźć idealny składnik swojego daniamateriały prasowe

W programie zobaczymy jak boliwijscy wieśniacy zbierają liście koki i dlaczego jest to tak niebezpieczne. Dowiemy się jak wydobywa się sól w niezwykłej kopalni w Etiopii, gdy temperatura powietrza wynosi nawet 60⁰C.  W poszukiwaniu najlepszych składników do swoich dań, Kiran zdobędzie się nawet na nurkowanie w lodowatym jeziorze Chagan w północnych Chinach, by upolować gigantycznego karpia.

U wybrzeży Mozambiku zobaczymy też jak zanurza się  w oceanie ... pełnym rekinów.   Od Mongolii, przez Nepal, aż do Boliwii, Kiran odkrywać będzie nieznane Europejczykom metody zaspakajania głodu. Zachowuje się przy tym jak prawdziwy szef kuchni, jednak z jedną dość istotną różnicą: podstawą jego dań są niebanalne produkty, które zamienia w królewską ucztę, udowadniając, że jak sam podkreśla "Im trudniejsze wyzwanie, tym lepiej smakuje".

Nieustraszony szef kuchni w akcji
Nieustraszony szef kuchni w akcjimateriały prasowe

"Nieustraszony szef kuchni".  To propozycja dla wszystkich, którzy lubią podróże, interesują się gotowaniem i szukają ciekawej rozrywki na zimowe wieczory. Premierowe odcinki w niedziele, od 27 grudnia, o godz. 16:00 na Nat Geo People. 

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas