Naukowcy odwrócili proces gotowania jajka
Naukowcy dokonali niezwykłego odkrycia - udało się odwrócić proces gotowania jajka. To niezwykłe osiągnięcie może znaleźć zastosowanie w produkcji zaawansowanych leków.
Podczas procesu gotowania, w jajku dochodzi do zmiany konsystencji białka - z płynnej przechodzi ono w zbitą. Okazuje się, że można dokonać czegoś odwrotnego.
Substancje zawarte w białku jajek są szeroko wykorzystywane i w nauce, i przemyśle. Są one jednak bardzo wrażliwe na temperaturę i wszelkie procesy obróbki termicznej. Z tego właśnie powodu, po ugotowaniu jajka tracą swoje właściwości i nie nadają się do ponownego wykorzystania.
Teraz zespół naukowców z University of California w Irvine pod kierownictwem Gregory'ego Weissa odwrócił ten proces. Nowa metoda wykorzystuje mocznik, a "odgotowanie" następuje zaledwie w kilka minut.
Wiele wskazuje, że odkrycie amerykańskich naukowców może zostać wykorzystane do opracowania tańszej i szybszej metody rekonstrukcji uszkodzonych białek. Ogromne nadzieje wiąże z tym przemysł farmaceutyczny, który ma nadzieję na stworzenie skuteczniejszych leków do walki z nowotworami.