Naukowcy wyhodowali "chudsze" świnie

Naukowcy zmodyfikowali genetycznie świnie, aby miały 25 proc. mniej tłuszczu niż przeciętne zwierzęta.

Chudsze prosiaki? Dzięki genetyce to już możliwe
Chudsze prosiaki? Dzięki genetyce to już możliwe© Glowimages

Nowe badania genetyczne nad świniami mogą pomóc uczynić ssaki tańsze w utrzymaniu, zwłaszcza zimą. Badania opublikowane w "Proceedings of the National Academy of Sciences" zostały przeprowadzone przez genetyków z Wielkiej Brytanii i Chin przy użyciu techniki CRISPR/Cas9. Naukowcy wyhodowali 12 prosiąt, którym wstrzyknięto mysi gen UCP1. Został on wprowadzony do organizmu świń, by uzyskać szczuplejsze zwierzęta - typowe świnie nie mają genu UCP1, który pomaga regulować temperaturę ciała.

Podobne eksperymenty przeprowadzano w przeszłości, a mimo to nie zawsze uzyskiwano satysfakcjonujące rezultaty. Świnie wykazały lepszą zdolność do utrzymania temperatury ciała, zmniejszenia osadzania się tłuszczu i wzrostu procentowej zawartości tuszy.

Dalsze badania wykazały, że narządy i tkanki zmodyfikowanych świń były takich samych rozmiarów jak świń niezmodyfikowanych genetycznie.

W raporcie napisano, że "świnie UCP1 są potencjalnie cennym źródłem dla przemysłu trzody chlewnej, które mogą poprawić dobrostan świń i zmniejszyć straty ekonomiczne".

Nie jest pewne czy mięso pochodzące od "chudszych" świń trafi na półki sklepowe, a tym samym - na talerze ludzi.

Nauka BEZ fikcji: Odkrycia i wyginięciaVideo Brothers
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas