Naukowcy wyhodowali "chudsze" świnie
Naukowcy zmodyfikowali genetycznie świnie, aby miały 25 proc. mniej tłuszczu niż przeciętne zwierzęta.
Nowe badania genetyczne nad świniami mogą pomóc uczynić ssaki tańsze w utrzymaniu, zwłaszcza zimą. Badania opublikowane w "Proceedings of the National Academy of Sciences" zostały przeprowadzone przez genetyków z Wielkiej Brytanii i Chin przy użyciu techniki CRISPR/Cas9. Naukowcy wyhodowali 12 prosiąt, którym wstrzyknięto mysi gen UCP1. Został on wprowadzony do organizmu świń, by uzyskać szczuplejsze zwierzęta - typowe świnie nie mają genu UCP1, który pomaga regulować temperaturę ciała.
Podobne eksperymenty przeprowadzano w przeszłości, a mimo to nie zawsze uzyskiwano satysfakcjonujące rezultaty. Świnie wykazały lepszą zdolność do utrzymania temperatury ciała, zmniejszenia osadzania się tłuszczu i wzrostu procentowej zawartości tuszy.
Dalsze badania wykazały, że narządy i tkanki zmodyfikowanych świń były takich samych rozmiarów jak świń niezmodyfikowanych genetycznie.
W raporcie napisano, że "świnie UCP1 są potencjalnie cennym źródłem dla przemysłu trzody chlewnej, które mogą poprawić dobrostan świń i zmniejszyć straty ekonomiczne".
Nie jest pewne czy mięso pochodzące od "chudszych" świń trafi na półki sklepowe, a tym samym - na talerze ludzi.