Po wypiciu tego piwa na pewno nie będziesz miał kaca

​Australijscy naukowcy opracowali piwo, po spożyciu którego nie ma się kaca!

Współczesna nauka nie zna dokładnych mechanizmów powstawania kaca, gdyż alkohol etylowy całkowicie zmienia niemal cały metabolizm człowieka. Zanim zostanie on wydalony w przetworzonej postaci, jest rozkładany do różnych toksycznych substancji, które powodują odwodnienie organizmu. Właśnie walkę z tym procesem postanowili uskutecznić Australijczycy.

Okazało się, że sposób na niepowodujące kaca piwo jest bardzo prosty. Wystarczyło dodać do trunku nieco elektrolitów, które występują powszechnie w napojach izotonicznych dla sportowców. Elektrolity dodano do dwóch rodzajów piw: lekkiego o zmniejszonej zawartości alkoholu oraz do browaru o standardowej mocy.

Tak przygotowane trunki zostały podane ochotnikom, którzy wcześniej odbyli intensywny trening fizyczny. W trakcie spożywania piwa, badano poziom nawodnienia organizmu ochotników. Okazało się, że lekkie piwo z elektrolitami nawadnia organizm jeszcze lepiej niż napoje izotoniczne. Było ono na tyle skuteczne, że po spożyciu odnotowano dodatni bilans wody w organizmie i w efekcie - kac nie wystąpił.

Wszystko zależy do kompanii piwowarskich, ale gdyby piwo niewywołujące kaca faktycznie pojawiło się na rynku, z miejsca stałoby się hitem.

Reklama
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: piwo | kac | browar
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy