Po wypiciu tego piwa na pewno nie będziesz miał kaca

​Australijscy naukowcy opracowali piwo, po spożyciu którego nie ma się kaca!

Impreza z piwem, ale bez kaca? To możliwe
Impreza z piwem, ale bez kaca? To możliwe123RF/PICSEL

Współczesna nauka nie zna dokładnych mechanizmów powstawania kaca, gdyż alkohol etylowy całkowicie zmienia niemal cały metabolizm człowieka. Zanim zostanie on wydalony w przetworzonej postaci, jest rozkładany do różnych toksycznych substancji, które powodują odwodnienie organizmu. Właśnie walkę z tym procesem postanowili uskutecznić Australijczycy.

Okazało się, że sposób na niepowodujące kaca piwo jest bardzo prosty. Wystarczyło dodać do trunku nieco elektrolitów, które występują powszechnie w napojach izotonicznych dla sportowców. Elektrolity dodano do dwóch rodzajów piw: lekkiego o zmniejszonej zawartości alkoholu oraz do browaru o standardowej mocy.

Tak przygotowane trunki zostały podane ochotnikom, którzy wcześniej odbyli intensywny trening fizyczny. W trakcie spożywania piwa, badano poziom nawodnienia organizmu ochotników. Okazało się, że lekkie piwo z elektrolitami nawadnia organizm jeszcze lepiej niż napoje izotoniczne. Było ono na tyle skuteczne, że po spożyciu odnotowano dodatni bilans wody w organizmie i w efekcie - kac nie wystąpił.

Wszystko zależy do kompanii piwowarskich, ale gdyby piwo niewywołujące kaca faktycznie pojawiło się na rynku, z miejsca stałoby się hitem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas