Rośliny modyfikowane genetycznie są bezpieczne?
Żywność modyfikowana genetycznie już od kilku lat budzi ogromne kontrowersje. Najnowsze badania wskazują, że rośliny modyfikowane genetycznie nie stwarzają większego zagrożenia dla środowiska.
Świat jest cały czas podzielony - jedni uważają, że żywność modyfikowana genetycznie może uratować najbiedniejsze rejony świata, inni przekonują, że to samo zło. To dylemat, którego nie sposób tu rozwiązać. Naukowcy starają się jednak odpowiedzieć na pytanie, czy sianie roślin modyfikowanych genetycznie nie zagraża innym uprawom.
Uczeni stwierdzili właśnie, że rośliny modyfikowane genetycznie nie są szkodliwe dla innych upraw, a także nie zwiększają ich wydajności. Są przekonani, że dzięki inżynierii genetycznej kiedyś będzie możliwe uzyskanie roślin hodowlanych, które w niczym nie będą różnić się od tych, które od tysięcy lat uprawiamy na polach.
Raport został opracowany przez grupę ponad 20 ekspertów, którzy rozpoczęli przegląd wszystkich dowodów za i przeciw genetycznie modyfikowanym roślinom 2 lata temu. Od tego czasu przeanalizowano prawie 900 publikacji i opracowań dotyczących soi, kukurydzy i bawełny (stanowiące prawie wszystkie komercyjne uprawy roślin GM; z ang. genetically modified).
W wyniku modyfikacji genetycznych roślinom uprawnym dodano wiele przydatnych cech, m.in. dłuższy okres przydatności do spożycia, większą zawartość witamin. Ale tylko dwie cechy stały się powszechne i są szeroko stosowane - odporność na herbicydy oraz toksyczność dla owadów. Niewykluczone, że w najbliższych latach pojawią się kolejne.