Sztuczne mięso pojawi się w sklepach za kilka lat

Zespół naukowców odpowiedzialny za powstanie pierwszego na świecie sztucznego mięsa powiadomił, że chce wprowadzić swój produkt do sklepów. W ciągu następnych 5 lat te laboratoryjne twory staną się dostępne dla ludzi.

Informacja o sztucznym mięsie stworzonym przez Marka Posta, profesora z Uniwersytetu w Maastricht, po raz pierwszy pojawiła się w 2013 roku. Mięso to powstaje z komórek macierzystych, do których dodawane są substancje odżywcze, co powoduje ich wzrost do tkanki mięśniowej. Później umieszczane są na specjalnych rusztowaniach z rozpuszczalnych cukrów. Pierwszy w historii hamburger ze sztucznym mięsem został zakupiony w Londynie za astronomiczną kwotę ponad miliona złotych.
 
Twórcy zapewniają, że wysoka cena za ten nienaturalny produkt będzie utrzymywać się tylko na początku. Z czasem sztuczne mięsa będą mogły rywalizować cenowo z tradycyjnie produkowanym mięsem aż wreszcie staną się tańsze. Trudno powiedzieć, jak będzie ono smakować za kilka lat, ale naukowcy wciąż nad tym pracują.

Reklama

Na początku tego roku Mark Post powiedział, że jego sztuczne mięso doprowadzi do rewolucji żywieniowej - początkowo zyska sporą popularność i stanie się luksusem, a za 10 lat zastąpi naturalne mięso. Teraz dowiadujemy się, że najpóźniej za 5 lat jego produkty pojawią się w sklepie.  "Jestem niezwykle podekscytowany perspektywą, że produkt ten zostanie wystawiony na sprzedaż. Jestem również przekonany, że gdy pojawi się on jako alternatywa dla mięsa, coraz większa liczba ludzi zechce kupić nasz produkt z powodów etycznych" - powiedział Peter Verstrate, współtwórca laboratoryjnego mięsa.

Peter Verstrate wraz z Markiem Postem założyli już własną firmę Mosa Meat, która zatrudni ponad 20 naukowców, techników laboratoryjnych oraz menedżerów i zajmie się masową produkcją sztucznego mięsa. Jeden pomysł zakłada wykorzystanie biodrukarek 3D.

Z przeprowadzonych badań wynika, że ludzkość decydując się na sztuczne mięso - w porównaniu do dotychczasowej masowej hodowli zwierząt - będzie mogła ograniczyć zużycie energii o 45 proc., emisję gazów cieplarnianych o 96 proc., a zapotrzebowanie na tereny hodowlane spadnie o 99 proc. Mięso in vitro pozwoli jednocześnie zakończyć masową rzeź zwierząt i zapewnić pożywienie dla nieustannie powiększające się liczby ludności na całym świecie.

Tylkonauka.pl
Dowiedz się więcej na temat: sztuczne mięso
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy