Kukurydza nie tylko na popcorn. To opakowanie zabija bakterie i przedłuża świeżość żywności

Nie tylko na popcorn - kukurydza podstawą nowego inteligentnego opakowania do żywności
Nie tylko na popcorn - kukurydza podstawą nowego inteligentnego opakowania do żywności123RF/PICSEL

Kukurydza podstawą inteligentnego opakowania, które zabija bakterie i grzyby

Naukowcy chwalą się nowym materiałem, który zabija bakterie i grzyby
Naukowcy chwalą się nowym materiałem, który zabija bakterie i grzybyNanyang Technological Universitymateriały prasowe
Zrównoważone i biodegradowalne aktywne opakowanie do żywności z wbudowaną technologią zabijającą bakterie i grzyby, ma ogromne znaczenie dla przemysłu spożywczego. Może służyć jako przyjazna środowisku alternatywa dla bazujących na ropie polimerów wykorzystywanych w komercyjnych opakowaniach żywności, jak plastik, który ma znaczący negatywny wpływ środowiskowy
podsumowuje prof. Mary Chan z NTU.
Ekologia a design przyszłościDeutsche WelleDeutsche Welle