Prohibicja w Stanach Zjednoczonych
Po długich bojach parlamentarnych i wbrew prezydentowi Wilsonowi, 16 stycznia 1919 roku ratyfikowana została poprawka, która zakazywała produkcji, przechowywania i przewożenia alkoholu. Dziewięć miesięcy później, 28 października 1919 roku wprowadzono ją w życie ustawą Volsteada, która zaczęła obowiązywać 17 stycznia 1920 roku. Wkrótce okazało się, że zakaz przynosi więcej złego niż dobrego. Alkohol nadal był produkowany w krajach ościennych – Kanadzie i Meksyku. Wzrósł przemyt i nielegalny handel. Musiano oddelegować ponad 1000 agentów rządowych, aby pilnowali przestrzegania ustawy. Mimo licznych nalotów, serii aresztowań i walki z mafiami, nielegalny rynek rósł w oczach. Tylko w Nowym Jorku istniało nawet 100 tys. miejsc, w których można było nielegalnie kupić alkohol.
Prohibicja w Stanach Zjednoczonych
Po długich bojach parlamentarnych i wbrew prezydentowi Wilsonowi, 16 stycznia 1919 roku ratyfikowana została poprawka, która zakazywała produkcji, przechowywania i przewożenia alkoholu. Dziewięć miesięcy później, 28 października 1919 roku wprowadzono ją w życie ustawą Volsteada, która zaczęła obowiązywać 17 stycznia 1920 roku. Wkrótce okazało się, że zakaz przynosi więcej złego niż dobrego. Alkohol nadal był produkowany w krajach ościennych – Kanadzie i Meksyku. Wzrósł przemyt i nielegalny handel. Musiano oddelegować ponad 1000 agentów rządowych, aby pilnowali przestrzegania ustawy. Mimo licznych nalotów, serii aresztowań i walki z mafiami, nielegalny rynek rósł w oczach. Tylko w Nowym Jorku istniało nawet 100 tys. miejsc, w których można było nielegalnie kupić alkohol.