Batuda. Chorwacka zupa na długie wieczory

Batuda jest daniem stworzonym w północnej Chorwacji na jesienną porę, kiedy w górskich regionach robi się chłodniej i pojawia się śnieg.

Batuda jest chorwackim odpowiednikiem włoskiej minestrone
Batuda jest chorwackim odpowiednikiem włoskiej minestrone123RF/PICSEL

Żupania promorsko-gorska, leżąca na północy Chorwacji słynie z połączenia kuchni pełnej ryb i owoców morza, z tym, co można znaleźć w górach - znakomitych win produkowanych w okolicach miasta Novi Vinodolski, serów owczych, baraniny i roślin nie potrzebujących zbyt dobrych ziem - fasoli, buraków, pomidorów, cebuli.

Batuda to chorwacka odmiana włoskiej minestrone - zupy, której składnikami są głównie warzywa. Najczęściej sezonowe. W okolicach Crikvenicy batudę można spotkać w wielu odmianach, np. z mięsem ryb, wieprzowiną, czy baraniną.

Składniki:

100 gramów fasoli

120 gramów ziemniaków

50 gramów marchwi

70 gramów kukurydzy

50 gramów czosnku

50 gramów pietruszki

30 gramów pomidorów

1 l bulionu

150 gramów mięsa - może być ryba albo karkówka, lub żeberka

200 gramów boczku

sól, pieprz

Przygotowanie:

Jeśli nie korzystasz z fasolki z puszki, zostaw fasolę na noc w wodzie. Następnego dnia przepłucz fasolę, zalej świeżą wodą i gotuj pod przykryciem. Kiedy fasola będzie w połowie ugotowana, dodaj pozostałe składniki, w tym pokrojone w kostkę mięso. Gotuj do miękkości mięsa. Batudę tradycyjnie podaje się z pieczywem.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas