Batuda. Chorwacka zupa na długie wieczory
Batuda jest daniem stworzonym w północnej Chorwacji na jesienną porę, kiedy w górskich regionach robi się chłodniej i pojawia się śnieg.
Żupania promorsko-gorska, leżąca na północy Chorwacji słynie z połączenia kuchni pełnej ryb i owoców morza, z tym, co można znaleźć w górach - znakomitych win produkowanych w okolicach miasta Novi Vinodolski, serów owczych, baraniny i roślin nie potrzebujących zbyt dobrych ziem - fasoli, buraków, pomidorów, cebuli.
Batuda to chorwacka odmiana włoskiej minestrone - zupy, której składnikami są głównie warzywa. Najczęściej sezonowe. W okolicach Crikvenicy batudę można spotkać w wielu odmianach, np. z mięsem ryb, wieprzowiną, czy baraniną.
Składniki:
100 gramów fasoli
120 gramów ziemniaków
50 gramów marchwi
70 gramów kukurydzy
50 gramów czosnku
50 gramów pietruszki
30 gramów pomidorów
1 l bulionu
150 gramów mięsa - może być ryba albo karkówka, lub żeberka
200 gramów boczku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Jeśli nie korzystasz z fasolki z puszki, zostaw fasolę na noc w wodzie. Następnego dnia przepłucz fasolę, zalej świeżą wodą i gotuj pod przykryciem. Kiedy fasola będzie w połowie ugotowana, dodaj pozostałe składniki, w tym pokrojone w kostkę mięso. Gotuj do miękkości mięsa. Batudę tradycyjnie podaje się z pieczywem.