Chleb po irlandzku. Zrobisz go bez drożdży

Chleb bez zakwasu, a na dodatek bez drożdży? To możliwe, czego dowodem jest prosty w wykonaniu irlandzki chleb na sodzie.

Im ciemniejsze pieczywo, tym więcej w nim wartości odżywczych
Im ciemniejsze pieczywo, tym więcej w nim wartości odżywczych123RF/PICSEL

Chleb irlandzki składa się z trzech głównych składników: mąki (razowej lub klasycznej), maślanki i sody do pieczenia. Często urozmaica się go rodzynkami i orzechami włoskimi, można też do niego dodać oliwki czy suszone pomidory. Ten chleb daje duże pole do popisu, granicą w doborze dodatków jest wyobraźnia.

Jego sekretem jest to, że soda z maślanką wchodzą w reakcję. Tak powstaje dwutlenek węgla spulchniający ciasto. Przed wypieczeniem go, wystarczy na środku wykonać nacięcie w kształcie krzyża. Umożliwia to przenikanie ciepła do najgłębszych warstw chleba, co pomaga w wypiekaniu.

Zaletą pieczywa, które robi się na sodzie jest to, że nie trzeba godzinami czekać aż ciasto wyrośnie, nie trzeba go też kilka razy ugniatać czy napowietrzać.

Do popularności irlandzkiego chleba przyczyniło się kiedyś to, że mogli go robić ludzie nieposiadający pieca. Przygotowywano go w dużym żeliwnym garnku, który był ustawiony na rozgrzanym palenisku.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas