Crazy Chef Cooking: Mozzarella a’la McDonald’s

Zboczenie zawodowe, czyli odbieranie świata za pomocą bodźców smakowych, węchowych, dotykowych zaprowadza czasem, nawet mnie w kontrowersyjne miejsca. I tak pewnego razu, za górami, za lasami, gdzieś na trasie - mając na pokładzie dwie istoty poniżej lat 9... zostałem zmuszony przez głodnych pasażerów do przestąpienia progów McDonald's. Zdarza się. Podobno nawet najlepszym...

Mozzarella a'la McDonald's w wykonaniu Darka Kuźniaka
Mozzarella a'la McDonald's w wykonaniu Darka KuźniakaINTERIA.PL

"Zmacaj Maca"

Po wejściu zorientowałem się, że Polska ma więcej fanów fast-foodów niż mogłem przypuszczać. Postanowiłem więc bez prawienia morałów o zdrowej żywności, jeden z moich odcinków zadedykować właśnie im!

Zanim zjedzą mnie fanatycy diet i hejterzy kalorii dodam, że każdemu z nas należy się od czasu do czasu odstępstwo od żywieniowych reguł.

Moim łupem padła mozzarella na ciepło. Zdecydowałem zabrać pomysł do domu i poddać analizie. Zakupiłem produkty, zaprosiłem jury złożone z małych terrorystów (tak - dzieci są szczere i bezwzględne) i zacząłem działać. Jako że lubię się inspirować, a nie kopiować finalnie - mój przepis nie jest wierną imitacją mozzarelli z McDonald’s, a jedynie subiektywną wariacją na temat. Jak wyjdzie, macie okazję ocenić sami.

Zapraszam więc po raz kolejny do mojej domowej kuchni! 

Składniki na 2 porcje:

- mozzarella - 1szt

- tosty - 7szt

- mąka - 100g

- jedno jajko

- olej - ½ rondla

Sos wiśniowy

- wiśnie - 6 łyżek

- ocet balsamiczny - 1 łyżka

- cukier - 2 łyżki

- goździki - 5 szt

- listki mięty - 6szt

Crazy Chef Cooking. Odcinek 7: Mozzarella z McDonald’sInteria.tv

Przygotowanie:

Dzisiejszą zabawę proponuję zacząć od zrobienia "własnej" bułki tartej! Użyję do tego tostów, jeśli kiedyś zaryzykujesz odtworzyć ten przepis - sam zrozumiesz dlaczego! Czynność jest prostsza, niż ci się wydaje. Pieczywo wyjmujesz z opakowania, odcinasz ranty i rozdrabniasz jak na moim filmie.

Gdy masz za sobą pierwszy etap, zabieramy się za produkcję sosu wiśniowego do naszej chrupiącej mozzarelli. Na patelni karmelizujemy cukier, a następnie dorzucamy ok 5 szt goździków, 6 łyżek wiśni i łyżkę octu balsamicznego. Na koniec zawsze zostawiam największą frajdę - czyli w tym przypadku panierowanie mozzarelli.

W trzech miskach przygotowujemy: bułkę "tartą", jajko i mąkę. Ser kroimy w paski i obtaczamy je kolejno w : mące, jajku, bułce (panierujemy 2 razy). Na rozgrzany do 160 stopni olej wrzucamy uformowaną mozzarelle na ok. 4min.

Gdy jest gotowa, zabieramy się za prezentację dania na talerzu. Zmierzenie się z tym przepisem nie powinno zająć ci więcej niż 20 minut! Smacznego!

Nie zapomnij także podzielić się ze mną swoimi wrażeniami, napisz do mnie na moim Fanpage na Facebooku i zaproponuj potrawę na kolejny odcinek Crazy Chef Cooking!

Crazy Chef Cooking
Crazy Chef CookingINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas