Crazy Chef Cooking: Skrzydełka z miodem i sezamem

Dziś w Crazy Chefie przekąska idealna: na każdą kieszeń, IQ oraz okazję. Pokażę ci jak najlepiej spożytkować 10 zł, połączyć mięso drobiowe z wieprzowym i kilka innych sztuczek. Przy okazji będzie smacznie i szybko! Więc, gdy znudzą ci się kulinarne szlagiery, sięgnij po moją receptę na skrzydełka z miodem i sezamem. To z pewnością jeden z tych przepisów, po których wykonaniu adepci mojej kuchni zaczynają być z siebie dumni. Nie zwlekaj, idź do najbliższego spożywczaka i zaopatrz się w potrzebne produkty.

Skrzydełka z miodem i sezamem - tak dobrze spożytkujemy dziesięć złotych...
Skrzydełka z miodem i sezamem - tak dobrze spożytkujemy dziesięć złotych...INTERIA.PL

Przepis poniekąd ukradłem swojej mamie. Już jako chłopiec dostrzegałem jej zmysł organizacji, ekonomii i finezji. Jak widać wymienione wyżej cechy wydają się być ponadczasowe. Dziś dodam do tej puli fakt - że jako konsumenci zaczynamy dostrzegać, że można w zaciszu własnego podwórka jeść tanio ale nie nudno.

Bardzo cieszy mnie fakt, że coraz więcej młodych ludzi - niejako dzięki programom kulinarnym, zamiast zamówić kebaba łapie się za "gary" i zaczyna eksperymenty.

Wracając do mojej mamy, mam nadzieję,  że wybaczy mi drobny tuning jej hitu. No ale na tym koniec gadania, zapraszam do mojej kuchni.

Składniki (dla dwóch osób)

- miód, 3 łyżki

- papryka słodka, 1 łyżka

- kurkuma, ½ łyżki

- sezam, 1 łyżka

- sos sojowo - grzybowy, 1 łyżka

- rozmaryn, 2 gałązki

- skrzydełka, 6 szt.

- boczek plastry, 12 szt.

- olej, 2 łyżki

- listki mięty, 6szt.

Craz Chef Cookng. Odcinek 12. Skrzydełka z miodem i sezamemInteria.tv

Przygotowanie

No dobrze, jeśli już jesteś na etapie, gdzie zdobyłeś niezbędne produkty, podwijamy rękawy i zabieramy się za gotowanie! Paprykę, kurkumę, sos sojowo-grzybowy, połowę przygotowanego miodu i 2 łyżki oleju wymieszaj w misie.

Skrzydełka dzielimy na pół, odcinamy "lotkę" i formujemy jak na filmie. Uformowane maczamy w marynacie i zawijamy plastrami boczku. Gdy 1 etap zmagań zakończmy sukcesem, na patelni układamy gałązki rozmarynu, podlewamy olejem i pionowo ustawiamy  skrzydełka.

Całość wstawiamy do rozgrzanego na 160 stopni piekarnika.  Po 20 minutach wyciągamy, smarujmy miodem i optaczamy w sezamie. Kolejno, wkładamy skrzydełka z powrotem do piekarnika - tym razem na 5 min i 200 stopni. Gotowe! Teraz tylko ulubiony sos, ja polecam sweet chilli!

Nie zapomnij także podzielić się ze mną swoimi wrażeniami, napisz do mnie na moim Fanpage na Facebooku . Już nie mogę się doczekać, aż pokażecie jak wam wyszło. Smacznego!

Dariusz Kuźniak, czyli Crazy Chef
Dariusz Kuźniak, czyli Crazy ChefINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas