Crazy Chef Cooking: Skrzydełka z miodem i sezamem
Dziś w Crazy Chefie przekąska idealna: na każdą kieszeń, IQ oraz okazję. Pokażę ci jak najlepiej spożytkować 10 zł, połączyć mięso drobiowe z wieprzowym i kilka innych sztuczek. Przy okazji będzie smacznie i szybko! Więc, gdy znudzą ci się kulinarne szlagiery, sięgnij po moją receptę na skrzydełka z miodem i sezamem. To z pewnością jeden z tych przepisów, po których wykonaniu adepci mojej kuchni zaczynają być z siebie dumni. Nie zwlekaj, idź do najbliższego spożywczaka i zaopatrz się w potrzebne produkty.
Przepis poniekąd ukradłem swojej mamie. Już jako chłopiec dostrzegałem jej zmysł organizacji, ekonomii i finezji. Jak widać wymienione wyżej cechy wydają się być ponadczasowe. Dziś dodam do tej puli fakt - że jako konsumenci zaczynamy dostrzegać, że można w zaciszu własnego podwórka jeść tanio ale nie nudno.
Bardzo cieszy mnie fakt, że coraz więcej młodych ludzi - niejako dzięki programom kulinarnym, zamiast zamówić kebaba łapie się za "gary" i zaczyna eksperymenty.
Wracając do mojej mamy, mam nadzieję, że wybaczy mi drobny tuning jej hitu. No ale na tym koniec gadania, zapraszam do mojej kuchni.
Składniki (dla dwóch osób)
- miód, 3 łyżki
- papryka słodka, 1 łyżka
- kurkuma, ½ łyżki
- sezam, 1 łyżka
- sos sojowo - grzybowy, 1 łyżka
- rozmaryn, 2 gałązki
- skrzydełka, 6 szt.
- boczek plastry, 12 szt.
- olej, 2 łyżki
- listki mięty, 6szt.
Przygotowanie
No dobrze, jeśli już jesteś na etapie, gdzie zdobyłeś niezbędne produkty, podwijamy rękawy i zabieramy się za gotowanie! Paprykę, kurkumę, sos sojowo-grzybowy, połowę przygotowanego miodu i 2 łyżki oleju wymieszaj w misie.
Skrzydełka dzielimy na pół, odcinamy "lotkę" i formujemy jak na filmie. Uformowane maczamy w marynacie i zawijamy plastrami boczku. Gdy 1 etap zmagań zakończmy sukcesem, na patelni układamy gałązki rozmarynu, podlewamy olejem i pionowo ustawiamy skrzydełka.
Całość wstawiamy do rozgrzanego na 160 stopni piekarnika. Po 20 minutach wyciągamy, smarujmy miodem i optaczamy w sezamie. Kolejno, wkładamy skrzydełka z powrotem do piekarnika - tym razem na 5 min i 200 stopni. Gotowe! Teraz tylko ulubiony sos, ja polecam sweet chilli!
Nie zapomnij także podzielić się ze mną swoimi wrażeniami, napisz do mnie na moim Fanpage na Facebooku . Już nie mogę się doczekać, aż pokażecie jak wam wyszło. Smacznego!