Currywurst. Niemiecka kiełbasa na polskim stole
Mogłoby się wydawać, że wśród dań fastfoodowych rządzą hot dogi, hamburgery i kebaby. Okazuje się, że za naszą zachodnią granicą króluje currywurst – kiełbaska z sosem curry.
Wynalazek currywurst przypisuje się urodzonej w Królewcu Hercie Heuwer, która wraz z przesuwającym się frontem wschodnim znalazła się w Berlinie. Danie miało powstać w 1949 roku, kiedy to pani Heuwer dostała od brytyjskich żołnierzy keczup, sos worcestershire i curry.
Z tych składników stworzyła sos, którym obficie polała grillowane kiełbaski wieprzowe. Heuwer zaczęła sprzedawać kiełbaski z sosem i bułką na ulicznym stoisku w berlińskim Charlotenburgu, gdzie stały się bardzo popularne wśród pracowników budowlanych odbudowujących zniszczone działaniami wojennymi miasto.
W 1951 roku (według innych źródeł w 1959) opatentowała przepis na sos zwany chillup. W tym czasie tygodniowa sprzedaż wynosiła około 10 000 porcji. Później otworzyła małą restaurację na Kaiser-Friedrich-Straße 59, która specjalizowała się w sprzedaży tej przekąski i była otwarta całą dobę.
Restauracja działała do 1974 roku. Dziś na budynku, w którym była restauracja, widnieje tablica pamiątkowa poświęcona Hercie Heuwer, która zmarła w 1999 roku.
Currywurst jest sprzedawane w całych Niemczech, głównie w obszarach metropolitalnych - w Berlinie, Hamburgu i Zagłębiu Ruhry. Od czasu berlińskiej restauracji sos uległ wielu zmianom i występuje w wielu odmianach różniących się proporcjami poszczególnych składników jak też rodzajem użytych ziół. Nadal podawany jest z bułką, ale też bardzo popularna stała się wersja z frytkami.
Szacuje się, że rocznie w Niemczech sprzedawanych jest 800 milionów porcji tego dania. Historię currywurst można też poznać w berlińskim muzeum poświęconym Hercie Heuwer i jej potrawie.
Oto jedna z wersji currywurst.
Składniki
2 wieprzowe kiełbasy dobrego gatunku
1 puszka pulpy pomidorowej
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka octu
2 łyżeczki sosu Worcestershire
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka pieprzu cayenne
Przygotowanie
Kiełbasę pokrojoną w grube plastry pieczemy (w Niemczech często jest podawana cała z grilla). W tym czasie przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy pulpę pomidorową, dodajemy miód, ocet i sos worcestershire oraz curry. Gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Posypujemy kiełbasę curry i wraz z sosem podajemy ze świeżym pieczywem lub frytkami.