Cydr - co kryje w sobie oprócz jabłek?
Od dwóch sezonów cydr w Polsce nieustannie zdobywa coraz więcej wielbicieli. Co tak naprawdę powinniśmy wiedzieć o trunku, który w ostatnim czasie podbija nasze podniebienia?
Ten słodko-kwaśny napój o niewielkiej zawartości alkoholu, znakomicie gasi pragnienie w upalne dni. Ze względu na niewielką zawartość kaloryczną, nie tuczy. Szczególnie ten niedosładzany, jak Cydr Green Mill, który jest bez dodatku cukru a jedyną słodycz zapewniają jabłka.
W cydrze znajduje się również spora dawka cennych przeciwutleniaczy. To nie wszystko - jako trunek powstający z jabłek, zachowuje wiele walorów tych zdrowych owoców. Powinniśmy jednak pamiętać, że cydr, to napój alkoholowy, dlatego należy pić go rozsądnie i z umiarem.
Cydr nazywany jest również jabłecznikiem. Przywędrował do nas z Anglii i Francji w XVI wieku, jednak początkowo wytwarzano go na niewielką skalę, ponieważ uważany był za trunek mało szlachetny. Cydr największą popularnością cieszy się w zachodniej części Europy i w Stanach Zjednoczonych.
W Wielkiej Brytanii spotkamy go pod nazwą cider, w Niemczech i w Szwajcarii nazywany jest apfelwein, a w USA - hard cider. Od momentu wprowadzenia embargo na polskie jabłka w 2013 roku, również Polacy zaczęli bardziej doceniać ten jabłkowy, lekki i naturalny alkohol.
Polacy uczą się rozpoznawać cydry
Na polskim rynku oferta cydrów stale się powiększa. Polacy, którzy poznali trunek, teraz uczą się go rozróżniać. Coraz chętniej sięgają po cydry naturalne, powstające ze 100% soku jabłkowego i niedosładzane - jak Cydr Green Mill. Polskie cydry zawierają minimum 60% soku jabłkowego i nie są aromatyzowane.
Dzięki swojej naturalności i lekkości stanowią znakomitą alternatywę zarówno dla piwa, jak i wina, będąc najlepszym wyborem na swobodne spotkania oraz na wiele innych okazji. Co ciekawe, Cydr Green Mill w 100 ml zawiera tylko 39 kcal, podczas gdy w takiej samej ilości wina znajduje się aż 75 kcal!
Co oprócz jabłek kryje w sobie cydr?
Cydr Green Mill jest lekkim napojem bezglutenowym o intensywnym owocowym smaku, powstającym w wyniku naturalnego procesu fermentacji soku z jabłek. Co ciekawe, zachowuje on właściwości odżywcze ze względu na zdrowe owoce z których powstał. Cydr dzięki jabłkom, dostarcza do naszego organizmu spore dawki potasu oraz związków fenolowych wpływających m.in. na poziom cholesterolu. Oczywiście w piciu cydru powinniśmy zachować umiar. Pamiętajmy, że jest to napój alkoholowy i nie przesadzajmy z jego dawkowaniem.
Świeży cydr prosto z kija
W tym sezonie szczególną popularnością cieszy się cydr z kija, oferowany przez Cydr Green Mill. Serwowany w ten sposób smakuje zupełnie inaczej niż ten z butelki - naturalny i świeży. Takiego cydru napijemy się w gronie przyjaciół w wielu polskich barach i restauracjach. Barmani serwują go w szklankach lub dla większej ilości osób - w karafkach. Często z dodatkiem sezonowych owoców, które dodatkowo podkreślają smak trunku. Mapa miejsc w których napijemy się cydru z kija, znajduje się na stronie internetowej Green Milla: www.cydrgrenmill.pl