Cydr - co kryje w sobie oprócz jabłek?
Od dwóch sezonów cydr w Polsce nieustannie zdobywa coraz więcej wielbicieli. Co tak naprawdę powinniśmy wiedzieć o trunku, który w ostatnim czasie podbija nasze podniebienia?
Ten słodko-kwaśny napój o niewielkiej zawartości alkoholu, znakomicie gasi pragnienie w upalne dni. Ze względu na niewielką zawartość kaloryczną, nie tuczy. Szczególnie ten niedosładzany, jak Cydr Green Mill, który jest bez dodatku cukru a jedyną słodycz zapewniają jabłka.
W cydrze znajduje się również spora dawka cennych przeciwutleniaczy. To nie wszystko - jako trunek powstający z jabłek, zachowuje wiele walorów tych zdrowych owoców. Powinniśmy jednak pamiętać, że cydr, to napój alkoholowy, dlatego należy pić go rozsądnie i z umiarem.
Cydr nazywany jest również jabłecznikiem. Przywędrował do nas z Anglii i Francji w XVI wieku, jednak początkowo wytwarzano go na niewielką skalę, ponieważ uważany był za trunek mało szlachetny. Cydr największą popularnością cieszy się w zachodniej części Europy i w Stanach Zjednoczonych.
W Wielkiej Brytanii spotkamy go pod nazwą cider, w Niemczech i w Szwajcarii nazywany jest apfelwein, a w USA - hard cider. Od momentu wprowadzenia embargo na polskie jabłka w 2013 roku, również Polacy zaczęli bardziej doceniać ten jabłkowy, lekki i naturalny alkohol.
Na polskim rynku oferta cydrów stale się powiększa. Polacy, którzy poznali trunek, teraz uczą się go rozróżniać. Coraz chętniej sięgają po cydry naturalne, powstające ze 100% soku jabłkowego i niedosładzane - jak Cydr Green Mill. Polskie cydry zawierają minimum 60% soku jabłkowego i nie są aromatyzowane.
Dzięki swojej naturalności i lekkości stanowią znakomitą alternatywę zarówno dla piwa, jak i wina, będąc najlepszym wyborem na swobodne spotkania oraz na wiele innych okazji. Co ciekawe, Cydr Green Mill w 100 ml zawiera tylko 39 kcal, podczas gdy w takiej samej ilości wina znajduje się aż 75 kcal!
Cydr Green Mill jest lekkim napojem bezglutenowym o intensywnym owocowym smaku, powstającym w wyniku naturalnego procesu fermentacji soku z jabłek. Co ciekawe, zachowuje on właściwości odżywcze ze względu na zdrowe owoce z których powstał. Cydr dzięki jabłkom, dostarcza do naszego organizmu spore dawki potasu oraz związków fenolowych wpływających m.in. na poziom cholesterolu. Oczywiście w piciu cydru powinniśmy zachować umiar. Pamiętajmy, że jest to napój alkoholowy i nie przesadzajmy z jego dawkowaniem.
W tym sezonie szczególną popularnością cieszy się cydr z kija, oferowany przez Cydr Green Mill. Serwowany w ten sposób smakuje zupełnie inaczej niż ten z butelki - naturalny i świeży. Takiego cydru napijemy się w gronie przyjaciół w wielu polskich barach i restauracjach. Barmani serwują go w szklankach lub dla większej ilości osób - w karafkach. Często z dodatkiem sezonowych owoców, które dodatkowo podkreślają smak trunku. Mapa miejsc w których napijemy się cydru z kija, znajduje się na stronie internetowej Green Milla: www.cydrgrenmill.pl