Fit Kuchnia: Dietetyczne tortille
Tortilla po potrawa, która w żadnym wypadku nie kojarzy się ze zdrowym jedzeniem. Jeśli jednak zamiast typowych placów użyjemy sałaty i zmodyfikujemy nieco skład farszu, tortille nabiorą zupełnie nowego wymiaru. Duża zawartość protein korzystnie wpłynie na masę mięśniową, a niewielka ilość węglowodanów sprawi, że będzie to znakomita propozycja na późna kolację!
Fit Kuchnia to nowy cykl artykułów w seriwisie Facet Interia.pl. Przepisy na wartościowe, dietetyczne posiłki przygotowywać będzie dla was nasz ekspert w dziedzinie treningu i zdrowego trybu życia - Jacek Bilczyński. Na początek zapraszamy do kuchennych eksperymentów z nowym wymiarem tortilli!
Tortille z sałaty
- 120 g piersi kurczaka
- sałata rzymska (kilka liści)
- 100 g czerwonej fasoli z puszki
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 czerwona cebula
- niewielki kawałek imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeża pietruszka lub koperek
- szczypta soli, biały pieprz, mieszanka ostrych przypraw
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w drobną kostkę, umieścić na teflonowej patelni i smażyć przez 2-3 minuty nieustannie mieszając. Doprawić pieprzem i solą, dodać siekaną cebulę, imbir oraz fasolę z puszki, smażyć przez 4-5 minut.
Jogurt połączyć z oliwą, dodać siekany czosnek, pietruszkę (lub koperek) oraz ostre przyprawy.
Na każdy liść sałaty nałożyć porcję kurczaka, polać sosem i lekko zawinąć.
Kaloryczność (całego przepisu): 339 kcal
Białko: 30 g
Tłuszcz: 15 g
Węglowodany: 21 g
Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach