Lunch do pracy: Makaron z ricottą i pieczarkami
Praktycznie każdy w swoim życiu spotkał się z taką sytuacją, że brakowało mu czasu na przygotowanie zdrowych posiłków. Dotyczy to zwłaszcza singli. W jaki sposób przygotować szybki i pożywny posiłek?
Najprostszym sposobem jest zakup półproduktów, które trzeba jedynie usmażyć, ugotować, lub upiec i gotowe. Jednak, w jaki sposób wybrać odpowiednie półprodukty, które zadowolą nie tylko nasze podniebienie, ale dadzą nam energię?
Wielu z nas nie ma na tyle czasu, aby gotować codziennie, dlatego powinno się przemyśleć zakupy składników. Niektóre dania przygotowuje się dość długo, więc wieczorami nie można spokojnie odpocząć i zjeść pożywnej kolacji. Lenistwo i zmęczenie wygrywa. O wiele przyjemniej jest siąść z książką w ręku, albo pójść na spacer z psem. Z takich dań lepiej zrezygnować. Danie powinno być proste, szybkie do przygotowania i równocześnie pożywne.
Jest jednak sposób, aby nie marnować czasu na gotowanie, a korzystając z gotowych składników, które z odpowiednio dobranymi warzywami i przyprawami będą stanowiły całkiem nowe, smaczne dania.
W tym tygodniu proponujemy makaron z ricottą i pieczarkami:
Składniki:
1 szklanka makaronu pełnoziarnistego
4 duże pieczarki
pół niewielkiej słodkiej cebuli
opakowanie sera ricotta
oliwa do smażenia
3-4 pomidorki koktajlowe
2-3 kapary
pieprz, sól, oregano, bazylia
Przygotowanie:
Gotujemy makaron według opisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy na małą kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy wraz z pieczarkami. Można dodać szczyptę soli. Makaron mieszamy z pieczarkami i cebulką dodając opakowanie sera ricotta. Doprawiamy przyprawami. Całość przekładamy do lunchboxa i na wierzch układamy pokrojone w pół pomidorki koktajlowe i kapary.