Męskie grillowanie. Ćevapčići
Ćevapčići to jedna z najpopularniejszych potraw na Bałkanach. Warto ją przenieść na polski grunt. Tym bardziej, że posiada wiele ciekawych odmian.
Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.
Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.
I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne.
Ćevapčići
To mięsne danie pochodzi z Bałkanów, gdzie jest bardzo popularną uliczną przekąską, ale także jest podawane jako danie główne. Znane jest w wielu odmianach i pod kilkoma nazwami. W Albani znane jest jako qofte, w Bośni jako cevapi, a w Rumunii jako mititei. Robi się je z siekanego, lub mielonego mięsa, najlepiej różnych gatunków.
Składniki:
400 g mielonej cielęciny
200 g mielonej wieprzowiny
1 cebula
1 jajko
1 kajzerka
1 łyżka Vegety
oliwa
Składniki na sos:
200 g Ajvaru łagodnego
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Mięso przełożyć do głębokiej miski, dodać pokrojoną cebulę, jajka, Vegetę oraz wcześniej namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę. Całość dobrze wymieszać, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na około 30 minut. Z mięsa formować ćevapčići - małe roladki - i nadziewać je na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Ćevapčići grillować na rozgrzanym ruszcie. Przygotować sos: Ajvar wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, śmietaną i natką pietruszki. Pieczone ćevapčići podawać z przygotowanym sosem i sałatą według uznania.
Przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne po Chorwacji".