Męskie grillowanie. Ćevapčići

Ćevapčići to jedna z najpopularniejszych potraw na Bałkanach. Warto ją przenieść na polski grunt. Tym bardziej, że posiada wiele ciekawych odmian.

Cevapčići jest znakomitą propozycją na weekendowego grilla
Cevapčići jest znakomitą propozycją na weekendowego grilla123RF/PICSEL

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne.

Ćevapčići

To mięsne danie pochodzi z Bałkanów, gdzie jest bardzo popularną uliczną przekąską, ale także jest podawane jako danie główne. Znane jest w wielu odmianach i pod kilkoma nazwami. W Albani znane jest jako qofte, w Bośni jako cevapi, a w Rumunii jako mititei. Robi się je z siekanego, lub mielonego mięsa, najlepiej różnych gatunków.

Składniki:

400 g mielonej cielęciny

200 g mielonej wieprzowiny

1 cebula

1 jajko

1 kajzerka

1 łyżka Vegety

oliwa

Składniki na sos:

200 g Ajvaru łagodnego

2 ząbki czosnku

1-2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Mięso przełożyć do głębokiej miski, dodać pokrojoną cebulę, jajka, Vegetę oraz wcześniej namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę. Całość dobrze wymieszać, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na około 30 minut. Z mięsa formować ćevapčići - małe roladki - i nadziewać je na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Ćevapčići grillować na rozgrzanym ruszcie. Przygotować sos: Ajvar wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, śmietaną i natką pietruszki. Pieczone ćevapčići podawać z przygotowanym sosem i sałatą według uznania.

Przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne po Chorwacji".

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas