Męskie grillowanie: Kurczak teriyaki
Nadchodzą ciepłe dni, a z nimi czas wyjazdów i grillowania. Mamy specjalnie dla was kilka przepisów, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką.
Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.
Żeby osiągnąć jak najlepsze rezultaty należy odkroić nadmiar tłuszczu, a przyprawianie i solenie zostawić na sam koniec przygotowywania potrawy. Zrobienie tego wcześniej może prowadzić do wysuszenia mięsa.
Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.
I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne.
Grillowanie to sztuka, która nie polega tylko na wrzuceniu mięsa na ruszt. Trzeba dokładnie zaplanować każdy etap przygotowywania dania, żeby wszystkie jego elementy były gotowe w tym samym czasie.
Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.
Składniki:
4 filety z kurzych piersi po ok. 200 gramów każda
60 ml sherry
80 ml sosu sojowego
65 gramów brązowego cukru
1 łyżka mielonego imbiru
250 ml bulionu wołowego
2 łyżki maki kukurydzianej
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
W wywarze z wołowiny rozpuszczamy cukier i imbir. Dolewamy sosu sojowego i gotujemy.
Mąkę kukurydzianą mieszamy z szery i dodajemy do wywaru. Zmniejszamy ogień i dusimy, aż sos zgęstnieje.
Filety z piersi smarujemy olejem i pieczemy na średnio rozgrzanych węglach przez 8 minut po każdej stronie. W czasie pieczenia kilkakrotnie smarujemy sosem. Przed podaniem jeszcze raz smarujemy sosem.