Męskie grillowanie: Kurczak teriyaki

Nadchodzą ciepłe dni, a z nimi czas wyjazdów i grillowania. Mamy specjalnie dla was kilka przepisów, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką.

kurczak
kurczak123RF/PICSEL
Kurczak teriyaki
Kurczak teriyaki123RF/PICSEL

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Żeby osiągnąć jak najlepsze rezultaty należy odkroić nadmiar tłuszczu, a przyprawianie i solenie zostawić na sam koniec przygotowywania potrawy. Zrobienie tego wcześniej może prowadzić do wysuszenia mięsa.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne.

Grillowanie to sztuka, która nie polega tylko na wrzuceniu mięsa na ruszt. Trzeba dokładnie zaplanować każdy etap przygotowywania dania, żeby wszystkie jego elementy były gotowe w tym samym czasie.

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

4 filety z kurzych piersi po ok. 200 gramów każda

60 ml sherry

80 ml sosu sojowego

65 gramów brązowego cukru

1 łyżka mielonego imbiru

250 ml bulionu wołowego

2 łyżki maki kukurydzianej

1 łyżka oleju

Przygotowanie:

W wywarze z wołowiny rozpuszczamy cukier i imbir. Dolewamy sosu sojowego i gotujemy.

Mąkę kukurydzianą mieszamy z szery i dodajemy do wywaru. Zmniejszamy ogień i dusimy, aż sos zgęstnieje.

Filety z piersi smarujemy olejem i pieczemy na średnio rozgrzanych węglach przez 8 minut po każdej stronie. W czasie pieczenia kilkakrotnie smarujemy sosem. Przed podaniem jeszcze raz smarujemy sosem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas