Męskie grillowanie. Moussaka
Bakłażan to wciąż niedoceniane u nas warzywo. Niesłusznie, bo zawiera mnóstwo cennych. Po odpowiednim przygotowaniu, które wydobędzie jego walory smakowe i zdrowotne, bakłażan zachwyci największych smakoszy.
Surowy bakłażan jest niesmaczny i gorzki - dlatego zanim go usmażymy, zgrillujemy czy upieczemy, najlepiej pokroić go w plastry, posolić i odstawić na kilka minut. Sól wyciągnie gorycz wraz z wodą. Kiedy na powierzchni warzywa pojawią się krople, wystarczy go opłukać lub wytrzeć papierowym ręcznikiem. A potem przystąpić do tworzenia z niego wyśmienitych dań.
Moussaka jest popularnym daniem z bakłażana jest pochodząca z Grecji moussaka. Jej przygotowanie jest banalnie proste.
Dwa bakłażany kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na kilka minut. Pozbawionego goryczki bakłażana podpiekamy w piekarniku lub grillujemy. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i 500 g chudego mielonego mięsa.
Następnie dodajemy pół szklanki białego wytrawnego wina i puszkę krojonych pomidorów. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i oregano.
Przyrządzamy sos beszamelowy: w rondelku roztapiamy dwie łyżki masła, łyżkę mąki i podgrzewamy. Dodajemy powoli kubek mleka do uzyskania odpowiedniej gęstości. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Kiedy sos będzie miał odpowiednią konsystencję i zagotuje się, zdejmujemy z ognia.
W żaroodpornym naczyniu układamy na przemian bakłażana, sos mięsno-pomidorowy i beszamel. Na wierzchu powinna znaleźć się warstwa bakłażana i beszamelu.
Całość pieczemy 30 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Pod koniec pieczenia zapiekankę posypujemy startym serem.