Jak czarna kawa wpływa na długość życia? Najnowsze odkrycia naukowców
Analiza dużej grupy amerykańskich dorosłych wykazała, że regularne picie czarnej kawy wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Skuteczność dotyczy jednak tylko kawy bez dodatku cukru i tłuszczu, a optymalna dawka to 2-3 filiżanki dziennie.

Kawa wydłuża życie? Z nowego badania wynika, że to prawda.
Nowe badania sugerują, że warto pić czarną kawę
Okazało się, że osoby, które piją kawę, żyją dłużej. Jednak nie każdy rodzaj kawy ma takie właściwości - musi być bez cukru i tłuszczów nasyconych. Taka koncepcja istnieje już od jakiegoś czasu, a zespół ze Stanów Zjednoczonych przyjrzał się dokładnie temu, czy to, co dodajemy do kawy, ma znaczenie.
Badacze przeanalizowali statystyki 46 332 dorosłych Amerykanów w wieku 20 lat i starszych. W czasie obserwacji (9-11 lat) zmarło 7074 osób. Zgony porównano ze spożyciem kawy i odkryto, że osoby pijące kawę mają zauważalnie niższe ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny. Jeśli jednak dodano do niej chociaż odrobinę cukru i mleka bądź śmietanki, znikały widoczne korzyści z picia kawy.
Aż o 14 proc. niższe ryzyko śmierci
Picie czarnej kawy bez cukru i tłuszczu wiąże się z 14-procentowym zmniejszeniem ryzyka wcześniejszej śmierci w porównaniu do niespożywania kawy w ogóle. Optymalną ilością tego napoju wydają się dwie lub trzy filiżanki dziennie.
W badaniu uwzględniono różne zmienne, mogące mieć wpływ na wskaźniki śmiertelności, takie jak poziom aktywności fizycznej, spożycie alkoholu, wiek i płeć. Mimo to nie ma wystarczających danych, aby udowodnić bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy.
Już poprzednie badania pokazywały silne powiązanie kawy z korzyściami zdrowotnymi. Najnowsze sugeruje, że kofeina napędza te korzyści, ponieważ konsumenci kaw bezkofeinowych nie zauważyli różnicy w śmiertelności. Jednocześnie udowodniono, że osoby regularnie pijące kawę odczują takie same efekty pobudzające, pijąc kawę bez kofeiny. Osoby, które chcą ograniczyć spożycie kofeiny przez zły wpływ na ich lęki lub problemy ze snem, mogą spróbować opcji bezkofeinowej, która również ich obudzi.
Kiedy najlepiej pić kawę?
Według innych badań pora picia kawy również ma znaczenie dla zmniejszenia ryzyka chorób serca i przedwczesnej śmiertelności. Osoby pijące kawę rano miały o 16 proc. mniejsze prawdopodobieństwo śmierci z jakiejkolwiek przyczyny i o 31 proc. mniejsze prawdopodobieństwo śmierci z powodu choroby serca niż osoby, które w ogóle nie piły kawy.