Męskie grillowanie: Okoń morski z rusztu

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.

okoń
okoń123RF/PICSEL
Okoń morski przed wrzuceniem na ruszt
Okoń morski przed wrzuceniem na ruszt123RF/PICSEL

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Dziś mamy propozycję nieco niezwykłą, gdyż na polskie stoły takie ryby jak okoń morski, trafiają bardzo rzadko. Okoń morski to popularna w Adriatyku ryba z gatunku tych lepszych. Smaczna, mięsista, niemająca wiele ości.

Składniki:

1 sztuka na osobę okonia morskiego
3-4 ząbki czosnku
5-6 łyżek oliwy
700 gramów małych ziemniaków (najlepiej młodych)
1 duża cebula
1 cukinia
2-3 łyżki octu jabłkowego

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, żeby się nie rozpadły, następnie obieramy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, skropujemy octem jabłkowym i odstawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu ziemniaku wkrajamy do nich cebulę i cukinię, dolewamy oliwy, przyprawiamy i na kilka godzin odstawiamy do lodówki.

W tym czasie sprawiamy ryby - pozbywamy się wnętrzności, które zastępujemy czosnkiem roztartym z solą i oliwą. Należy go dokładnie wetrzeć w mięso ryby. Na zewnątrz nacinamy ukośnie skórę po czym solimy i pieprzymy. Tak przygotowaną rybę układamy na średnio rozgrzanym ruszcie i pieczemy po około 2-4 minuty z każdej strony. Podajemy z przygotowaną wcześniej sałatką.


INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas