Męskie grillowanie: Orientalny łosoś

Jeśli mówimy grill, to najczęściej myślimy o amerykańskich burgerach, czy swojskich kiełbasach. Jednak na Dalekim Wschodzie również jedzone są dania z rusztu.

z
z123RF/PICSEL
Łosoś w sezamie
Łosoś w sezamie123RF/PICSEL

Najlepsze ryby na grilla to takie, których mięso jest najbardziej zwarte, np. łosoś lub tuńczyk. Bez problemu można przyrządzać także te o delikatniejszej strukturze mięsa, jednak trzeba poświęcić im nieco więcej uwagi. Dobrze jest również wybrać rybę, która nie ma wielu ości, np. pstrągi, węgorze, sumy czy łososie.

Ryby najlepiej przygotować na specjalnych deskach do grillowania. Dzięki nim są one delikatniejsze w smaku oraz zyskują wyśmienity, wędzony aromat. Dzięki deskom, uniknąć można także przypalenia produktów czy przywierania ich do rusztu. Najczęściej wybierane są deski cedrowe. Ich unikalny i mocny aromat doskonale łączy się z wieloma potrawami.

Jeśli nie dysponujemy specjalnymi deskami do grillowania, to możemy wykorzystać kilka innych sposobów. Rybę można grillować bezpośrednio na ruszcie. Należy jednak pamiętać, żeby posmarować ją cienką warstwą oleju, dzięki czemu nie będzie przywierała. Innym sposobem jest grillowanie ryby w folii lub z wykorzystaniem specjalnych koszy do grillowania.

Warto dodać, że ryby wymagają zaledwie kilku minut na ruszcie i to najlepiej na mocno rozgrzanym. Wtedy ich skórka stanie się chrupiąca. Zbyt długie grillowanie spowoduje, że mięso zacznie się rozpadać. Zakłada się, że na każdy centymetr grubości mięsa przypadają 3-4 minuty grillowania.

Składniki:

4 filety z łososia
4 łyżeczki ziaren sezamu
4 łyżki sosu teriyaki
niewielka ilość oleju

Przygotowanie:

Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju i wsypujemy na niego ziarna sezamu. Podgrzewamy kilka minut, cały czas mieszając, aż sezam się zeszkli.

Łososia oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Nacieramy sosem teriyaki, odkładamy do miski i przykrywamy folią. Następnie na 3-4 godziny odstawiamy w chłodne miejsce.

Rybę grillujemy przez kilka minut z obu stron, do zbrązowienia. Posypujemy ziarnami sezamu i podajemy ze szparagami. 

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas