Męskie grillowanie: Słodko-słone dodatki do grilla
Połączenie owoców i wytrawnych dodatków przestaje zaskakiwać. Słodkie owoce i słona feta lub ostre chili stanowią doskonałą kompozycję smaków, które wzajemnie się przenikają i uzupełniają.
Świeże owoce przestają być jedynie słodkim zwieńczeniem letniego posiłku, doskonale sprawdzą się również jako dodatek do dania głównego albo lekka przystawka przed biesiadą. Jeśli pragniemy zaskoczyć gości, warto postawić na nieoczywiste zestawienia smaków i produktów. Tu doskonałym pomysłem będą sałatki z dodatkiem owoców.
Jedną z nich możemy przygotować na bazie grillowanego ananasa. Soczysty owoc upieczony na ruszcie jedynie zyska na słodyczy i wyrazistości. Do sałatki wykorzystamy również dwie brzoskwinie, papryczkę jalapeno, połowę czerwonej cebuli, sok z limonki, posiekaną kolendrę i szczyptę soli.
Na ruszcie podpiekamy ananasa do czasu aż się zrumieni, w trakcie pieczenia można posypać owoc odrobiną cynamonu i cukru, co nada mu jeszcze bardziej wyrazisty posmak i aromat. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojone brzoskwinie, posiekaną cebulę, kolendrę i papryczkę. Całość polewamy sokiem z limonki, posypujemy solą i kolendrą.
Możemy również skorzystać z trwającego sezonu na truskawki. Ich słodycz doskonale komponować się będzie z soczystym i orzeźwiającym melonem. W tym wypadku owocową słodycz przełamujemy słoną fetą. Owoce kroimy, kruszymy fetę, całość polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Możemy również dodać świeżą bazylię.
Ciekawym połączeniem może okazać się również "grecka sałatka" w letniej odsłonie. Do jej przygotowania wykorzystamy świeżego ogórka pokrojonego w kostkę, arbuza, czerwoną cebulę, fetę i posiekaną miętę. Sałatkę polewamy lekkim sosem na bazie oliwy i octu winnego. Doprawiamy solą do smaku.
Inną propozycją może być zestawienie soczystych brzoskwini, ulubionego sera pleśniowego, orzechów włoskich i rukoli.