Męskie grillowanie: Steki z ziołowym masłem

Nadchodzą ciepłe dni, a z nimi czas wyjazdów i grillowania. Mamy specjalnie dla was kilka przepisów, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką. Tym razem przepis dla fanów czosnku i boczku.

Stek
Stek123RF/PICSEL
Stek z boczkiem
Stek z boczkiem123RF/PICSEL

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Żeby osiągnąć jak najlepsze rezultaty należy odkroić nadmiar tłuszczu, a przyprawianie i solenie zostawić na sam koniec przygotowywania potrawy. Zrobienie tego wcześniej może prowadzić do wysuszenia mięsa.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne.

Grillowanie to sztuka, która nie polega tylko na wrzuceniu mięsa na ruszt. Trzeba dokładnie zaplanować każdy etap przygotowywania dania, żeby wszystkie jego elementy były gotowe w tym samym czasie.

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

6 steków cielęcych po 200 gramów każdy

6 plasterków boczku

115 gramów słodkiego masła

1 ząbek czosnku

½ limonki

natka pietruszki, bazylia, majeranek, tymianek

pieprz cayenne, kolendra, czosnek granulowany

Przygotowanie:

W robocie kuchennym mieszamy czosnek, wyciśnięty z limonki sok, zioła i masło na gładką masę. Masło formujemy w kształt wałka i wkładamy na godzinę do zamrażalnika.

Steki owijamy boczkiem i zapiekamy na średnio rozgrzanych węglach, aż będą upieczone w środku.

Na talerzu układamy stek z plasterkiem masła na wierzchu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas