Męskie grillowanie: Steki z ziołowym masłem
Nadchodzą ciepłe dni, a z nimi czas wyjazdów i grillowania. Mamy specjalnie dla was kilka przepisów, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką. Tym razem przepis dla fanów czosnku i boczku.
Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.
Żeby osiągnąć jak najlepsze rezultaty należy odkroić nadmiar tłuszczu, a przyprawianie i solenie zostawić na sam koniec przygotowywania potrawy. Zrobienie tego wcześniej może prowadzić do wysuszenia mięsa.
Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.
I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne.
Grillowanie to sztuka, która nie polega tylko na wrzuceniu mięsa na ruszt. Trzeba dokładnie zaplanować każdy etap przygotowywania dania, żeby wszystkie jego elementy były gotowe w tym samym czasie.
Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.
Składniki:
6 steków cielęcych po 200 gramów każdy
6 plasterków boczku
115 gramów słodkiego masła
1 ząbek czosnku
½ limonki
natka pietruszki, bazylia, majeranek, tymianek
pieprz cayenne, kolendra, czosnek granulowany
Przygotowanie:
W robocie kuchennym mieszamy czosnek, wyciśnięty z limonki sok, zioła i masło na gładką masę. Masło formujemy w kształt wałka i wkładamy na godzinę do zamrażalnika.
Steki owijamy boczkiem i zapiekamy na średnio rozgrzanych węglach, aż będą upieczone w środku.
Na talerzu układamy stek z plasterkiem masła na wierzchu.