Męskie grillowanie: Szaszłyki po kalifornijsku

Nadchodzą ciepłe dni, a z nimi czas wyjazdów i grillowania. Mamy specjalnie dla was kilka przepisów, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką. Poznajcie pomysł Kalifornijczyków na szaszłyk z polędwicą wołową.

szaszłyk
szaszłyk123RF/PICSEL
Szaszłyk po kalifornijsku
Szaszłyk po kalifornijsku123RF/PICSEL

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Żeby osiągnąć jak najlepsze rezultaty należy odkroić nadmiar tłuszczu, a przyprawianie i solenie zostawić na sam koniec przygotowywania potrawy. Zrobienie tego wcześniej może prowadzić do wysuszenia mięsa.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne.

Grillowanie to sztuka, która nie polega tylko na wrzuceniu mięsa na ruszt. Trzeba dokładnie zaplanować każdy etap przygotowywania dania, żeby wszystkie jego elementy były gotowe w tym samym czasie.

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

900 gramów polędwicy

125 ml nektaru z moreli

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka soku z limonki

2 zielone papryki

1 żółta papryka

12 małych pieczarek

12 pomidorków koktajlowych

1 cebula pokrojona w kostkę

60 ml oliwy

sól, pieprz, tymianek, kolendra

Przygotowanie:

Z wołowiny wykrawamy tłuszcz i kroimy ją w kostkę. Wkładamy do miski.

Do mięsa polewamy marynatą z nektaru z moreli, oliwy, soku z cytryny i limonki oraz ziół. Odstawiamy mięso na noc do lodówki.

Na bambusowe patyczki nabijamy na przemian: mięso, pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki, pomidory i cebulę. Wszystko smarujemy oliwą i układamy na średnio rozpalonym grillu na około 10 minut. W czasie pieczenie dodatkowo smarujemy marynatą.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas