Miód. Lepiej mieć go na zapas

"Miód, który się nie skrystalizuje to jest słodzik bez wartości" - przekonuje mistrz pszczelarski Roman Stachyra. Dodaje, że warto robić sobie zapasy miodów już na następny rok. Odpowiednio przechowywany miód może zachować swoją świeżość nawet przez trzy lata.

Pszczelarze twierdzą, że lepiej mieć słoik miodu na zapas
Pszczelarze twierdzą, że lepiej mieć słoik miodu na zapas123RF/PICSEL

Miód z czasem swoją konsystencję z płynnej zmienia w twardą. Jednak jak zapewnia mistrz pszczelarski Roman Stachyra, właściciel gospodarstwa pasiecznego Bartnik Żuromiński w Żurominie podstawową zasadą jest to, że każdy miód ulega krystalizacji.

- Miód, który się nie skrystalizuje to jest słodzik bez wartości. Glukoza powoduje szybką krystalizację miodu. Najwięcej ma jej miód rzepakowy, bo nawet do 70 proc. Miody spadziowe - czy to spadź iglasta czy liściasta - oraz miód akacjowy potrzebują paru miesięcy, natomiast pozostałe miody w granicach 1-1,5 miesiąca muszą się skrystalizować. Można miód rozkrystalizować - są specjalne komory z czujnikami elektronicznymi, ale w temperaturze do 40*C, powyżej tracą pewne wartości - mówi pszczelarz.

Jak przyznaje ekspert, miód należy przechowywać w normalnych warunkach - im ciemniejsze i chłodniejsze tym są lepsze.

- Zakręcony słoik z miodem spokojnie może stać w szafeczce. Jedyne, na co trzeba uważać to np. przy miodzie rzepakowym, który posiada większą kwasowość, żeby np. przy słodzeniu kropla wody nie wpadła do słoiczka z miodem, bo zwiększy się jego kwasowość i mogą się do niego dostać drożdżaki. Inne miody nie są tak czułe. Natomiast rzepakowy jest najbardziej czułym ze wszystkich miodów - twierdzi Stachyra.

Jak się okazuje odpowiednio przechowywany miód może zachować swoją świeżość nawet przez trzy lata.

- Nie każdy rok jest dobrym rokiem dla poszczególnych miodu, tzn. są lata, gdzie są różnego rodzaju braki w określonych gatunkach. Dlatego warto zrobić sobie pewne zapasy miodów najbardziej wartościowych. Kupić w danym roku i zatrzymać na zapas na rok następny - radzi mistrz pszczelarski.

I choć ceny miodu niektórym mogą wydawać się wysokie, to jak przyznaje pszczelarz nie są to zbyt wygórowane ceny, bo poza smakiem zyskujemy coś jeszcze.

- Biorąc pod uwagę wartość odżywczą i zdrowotną miodu nie są to wysokie ceny, a wartość odżywcza i zdrowotną miodu to jest to zdecydowanie tani produkt do ogólnego stosowania. Przy czym zyskujemy bardzo dużo zdrowia - kwituje Stachyra.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas