Na szlaku smaku. Męskie grillowanie: Mini burgery
Darek Kuźniak powraca na łamy Interii! Znany z Top Chefa, Azja Express, czy Hell's Kitchen kucharz znów zaskoczy was swoimi propozycjami i poda przepisy na autorskie dania, łączące inspiracje z wielu stron świata. Tym razem znakomite danie na męskiego grilla.
Składniki:
240 g mielonego mięsa wołowego
1 jajko
1 żółtko
150 g mąki luksusowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml wody gazowanej
0,5 l oleju słonecznikowego
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta kminu rzymskiego mielonego
4 bułki
4 plastry boczku
2 łyżki majonezu Wytworny
2 łyżki ketchupu łagodnego
8 plastrów ogórków w sosie musztardowym
4 plastry sera żółtego gouda
sałata rzymska
1 cebula
Przygotowanie:
Mięso, żółtko i kmin zmieszaj w misie. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, mokrymi rękoma uformuj cztery kulki i spłaszcz je. Mini burgery przełóż na rozgrzaną patelnię i smaż po 2 minuty z każdej strony. Mięso dopraw solą i pieprzem, przykryj żółtym serem i odstaw. W międzyczasie przesmaż boczek (na tej samej patelni ok. 4 minuty), odsącz go z nadmiaru tłuszczu.
Zrób ciasto do cebulowych krążków: mąkę, wodę, proszek do pieczenia, jajko i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj. Obraną cebulę pokrój w grubsze krążki (rozdziel), oprósz mąką, zamocz w cieście, smaż na rozgrzanym do 180 stopni oleju (na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Bułki przekrój, a następnie posmaruj majonezem, ułóż rzymską sałatę, plastry ogórka, mięso z serem i boczek. Na koniec dodaj łyżkę ketchupu i zamknij burgery.
Mini burgery podawaj z cebulowymi krążkami.