Na szlaku smaku. Męskie grillowanie: Mini burgery

Darek Kuźniak powraca na łamy Interii! Znany z Top Chefa, Azja Express, czy Hell's Kitchen kucharz znów zaskoczy was swoimi propozycjami i poda przepisy na autorskie dania, łączące inspiracje z wielu stron świata. Tym razem znakomite danie na męskiego grilla.

Mini burgery świetnie się sprawdzają na męskich spotkaniach
Mini burgery świetnie się sprawdzają na męskich spotkaniachNa Szlaku SmakuINTERIA.PL

Składniki:

240 g mielonego mięsa wołowego1 jajko 1 żółtko150 g mąki luksusowej½ łyżeczki proszku do pieczenia200 ml wody gazowanej0,5 l oleju słonecznikowegoszczypta soliszczypta pieprzu szczypta kminu rzymskiego mielonego4 bułki4 plastry boczku 2 łyżki majonezu Wytworny2 łyżki ketchupu łagodnego 8 plastrów ogórków w sosie musztardowym4 plastry sera żółtego gouda sałata rzymska1 cebulaPrzygotowanie:Mięso, żółtko i kmin zmieszaj w misie. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, mokrymi rękoma uformuj cztery kulki i spłaszcz je. Mini burgery przełóż na rozgrzaną patelnię i smaż po 2 minuty z każdej strony. Mięso dopraw solą i pieprzem, przykryj żółtym serem i odstaw. W międzyczasie przesmaż boczek (na tej samej patelni ok. 4 minuty), odsącz go z nadmiaru tłuszczu.

Zrób ciasto do cebulowych krążków: mąkę, wodę, proszek do pieczenia, jajko i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj. Obraną cebulę pokrój w grubsze krążki (rozdziel), oprósz mąką, zamocz w cieście, smaż na rozgrzanym do 180 stopni oleju (na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Bułki przekrój, a następnie posmaruj majonezem, ułóż rzymską sałatę, plastry ogórka, mięso z serem i boczek. Na koniec dodaj łyżkę ketchupu i zamknij burgery.

Mini burgery podawaj z cebulowymi krążkami.

Na szlaku smaku: Mini burgeryNa Szlaku SmakuINTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?