Na szlaku smaku: Ratatuj z makaronem razowym

Darek Kuźniak powraca na łamy Interii! Znany z Top Chefa, Azja Express, czy Hell's Kitchen kucharz znów zaskoczy was swoimi propozycjami i poda przepisy na autorskie dania, łączące inspiracje z wielu stron świata. Tym razem proponuje danie jarskie - ratatuj z makaronem razowym.

Ratatuj z makaronem - smaczne wegetariańskie danie od Darka Kuźniaka
Ratatuj z makaronem - smaczne wegetariańskie danie od Darka KuźniakaINTERIA.PL

Ratatuj z makaronem razowym

Składniki:

2 ząbki czosnku

1 cukinia

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

1 papryka zielona

2 cebule

5 pieczarek

1/2 opakowania makaronu razowego

100 ml wody

400 gramów pomidorów w puszce

3 łyżki oleju

1/3 chili

1/2 łyżeczki kuminu

1 łyżeczka papryki słodkiej

szczypta cukru, pieprzu i soli

Przygotowanie:

Umyj warzywa i grzyby. Z cukinii i papryki wytnij gniazda nasienne. Czosnek pokrój w plastry, paprykę i cukinię w dwucentymetrowe kawałki, pieczarki w cztery cząstki, a obraną cebulę w ósemki. Na patelni rozgrzej olej i zarumień cebulę. Kolejne składniki dodawać do dwie minuty: czosnek, pieczarki, cukinię, chili, słodką paprykę, kumin i puszkę pomidorów. Całość delikatnie zamieszaj, zalej wodą ze szczyptą cukru. Trzymaj na średnim ogniu ok. 15 minut. Leczo podawaj z ugotowanym zgodnie z instrukcją makaronem ryżowym.

Na szlaku smaku: Ratatuj z makaronem razowymINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas