Na szlaku smaku: Ratatuj z makaronem razowym
Darek Kuźniak powraca na łamy Interii! Znany z Top Chefa, Azja Express, czy Hell's Kitchen kucharz znów zaskoczy was swoimi propozycjami i poda przepisy na autorskie dania, łączące inspiracje z wielu stron świata. Tym razem proponuje danie jarskie - ratatuj z makaronem razowym.
Ratatuj z makaronem razowym
Składniki:
2 ząbki czosnku
1 cukinia
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
2 cebule
5 pieczarek
1/2 opakowania makaronu razowego
100 ml wody
400 gramów pomidorów w puszce
3 łyżki oleju
1/3 chili
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta cukru, pieprzu i soli
Przygotowanie:
Umyj warzywa i grzyby. Z cukinii i papryki wytnij gniazda nasienne. Czosnek pokrój w plastry, paprykę i cukinię w dwucentymetrowe kawałki, pieczarki w cztery cząstki, a obraną cebulę w ósemki. Na patelni rozgrzej olej i zarumień cebulę. Kolejne składniki dodawać do dwie minuty: czosnek, pieczarki, cukinię, chili, słodką paprykę, kumin i puszkę pomidorów. Całość delikatnie zamieszaj, zalej wodą ze szczyptą cukru. Trzymaj na średnim ogniu ok. 15 minut. Leczo podawaj z ugotowanym zgodnie z instrukcją makaronem ryżowym.