Najbardziej szokujące potrawy z jajek

Pływające w żurku, faszerowane, z majonezem – do takich jajek przywykliśmy na wielkanocnym stole. Teraz przekonajmy się, jakie śmiałe pomysły na wykorzystanie jajek praktykowane są na świecie.

Na pierwszy rzut oka balut wygląda po prostu jak ugotowane jajko. Ale w rzeczywistości jest to jajko z niespodzianką
Na pierwszy rzut oka balut wygląda po prostu jak ugotowane jajko. Ale w rzeczywistości jest to jajko z niespodzianką123RF/PICSEL

Gotowane jajo kacze, rzadziej kurze, w którym znajduje się w pełni uformowany zarodek ptaka - to balut, czyli tradycyjna potrawa kuchni południowo- i wschodnioazjatyckich.

Spożywa się go w całości - z kośćmi i dziobem. W Filipinach balut jest wręcz potrawą narodową i uchodzi za afrodyzjak. To stamtąd pochodzi przyjęta w Europie nazwa tego dania.

A może ktoś ma ochotę na "stuletnie" jaja? To danie charakterystyczne dla kuchni chińskiej. Jaja na twardo przechowywane są przez kilka miesięcy w szczelnie zamkniętym blaszanym naczyniu, wypełnionym mieszaniną niełuskanego ryżu, liści herbaty, wapna, saletry, gliny i przypraw.

Zachodzi tam proces gaszenia wapna, podczas którego jajka nagrzewają się, a następnie stygną. Chińczycy pałaszują zielonkawe, galaretowate wnętrze jajka jako przystawkę.

Inny rarytas z etykietą "Made in China" to jajka w moczu. Wczesną wiosną w Dongyang, mieście we wschodnich Chinach, zbiera się mocz od chłopców w wieku szkolnym najlepiej do lat 10. W urynie gotuje się jajka, na twardo.

Później jajka są obierane ze skorupek i dojrzewają w tej samej misce przez kolejne godziny. Wreszcie, sprzedawane są na ulicy. I to za cenę dwa razy wyższą od normalnych jajek. Podobno dzięki temu przysmakowi mijają bóle brzucha, krzyża i stawów. To danie dostarcza też energii do długiej i ciężkiej pracy.

Na świecie jada się też inne jaja - nie ptasie. Na przykład w Meksyku docenia się smażone jaja niektórych gatunków mrówek. Ten przysmak, z wyglądu podobny do dmuchanego ryżu, podaje się z tacos i sosem guacamole, albo pod postacią farszu do tortilli. Escamoloes mają delikatny maślano-orzechowy smak i konsystencję serka wiejskiego.

W Polsce jajko jest tradycyjną potrawą na święta Wielkanocne123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas