Przepis Jana Kuronia: Makaron ze szpinakiem z cieciorką
W tym przepisie wykorzystasz składniki, które powinieneś mieć w zapasie, czyli mrożony szpinak i cieciorkę w puszce. Gdy zdecydujesz się na ten wariant, całość nie zajmie ci dłużej niż kilkanaście minut.
Składniki: - 500 g szpinaku - 4 łyżki oliwy - 2 duże ząbki czosnku - 100 g cieciorki - 1/2 cebuli - 1 kieliszek białego półwytrawnego wina - sól, pieprz - 300 g makaronu, np. penne lub spaghetti.
Ciecierzycę obficie opłucz, zalej wodą i zostaw do namoczenia na noc.
Następnego dnia ugotuj ją do miękkości w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła. Możesz użyć także ciecierzycy z puszki.
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Szpinak umyj, usuń ogonki. Ugotowaną ciecierzycę dokładnie odsącz. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, czosnek, a po chwili również ciecierzycę oraz szpinak. Duś całość przez 2-3 minuty, dodaj wino. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mocno podgrzej i serwuj na gorąco z ugotowanym makaronem.
Jan Kuroń w książce "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia" udowadnia, że posiłki można przygotować szybko, sprawnie nie rezygnując przy tym ze zdrowego odżywiania.