Szwajcarski scyzoryk do fondue
Dla Szwajcarów nie ma nic ważniejszego niż sery, zegarki i scyzoryki. Dlatego nie może dziwić, że powstał scyzoryk przeznaczony wyłącznie do fondue - najbardziej znanego szwajcarskiego dania.
Victorinox to najbardziej znany z producentów szwajcarskich scyzoryków. Wyprodukował scyzoryk, który jest najbardziej helwetycki ze wszystkich dotychczas wyprodukowanych. Posiada jedynie otwieracz do wina, nóż do sera, nóż do pieczywa i widelczyk - wszystko, co potrzeba, aby delektować się fondue.
Fondue jest jednym z tradycyjnych dań Szwajcarii. Solidne, proste dania pozwalały ludziom z gór przetrwać w trudnych warunkach panujących w Szwajcarii przez większą część roku. Ale w kraju tak zróżnicowanym kulturowo również kuchnia ulega niemieckim, francuskim i włoskim wpływom sąsiadów.
Składniki:
80 dkg żółtego sera (najlepiej różnych gatunków, m.in. ementalera, gruyera),
pół litra białego wytrawnego wina,
ok. 100 ml destylatu z wiśni,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól, pieprz,
2 ząbki czosnku,
bułka (lub jasny chleb)
Przygotowanie:
Naczynie, w którym robimy fondue, nacieramy czosnkiem. Wlewamy wino i podgrzewamy na średnim ogniu.
Powoli dodajemy ser, starannie mieszając. Gdy masa zaczyna gęstnieć, dodajemy do smaku sól, pieprz, gałkę muszkatołową, wiśniówkę oraz mąkę ziemniaczaną wcześniej rozmieszaną z odrobiną podgrzewanego wina.
Całość ściągamy z ognia i trzymamy na podgrzewaczu.
Pokrojoną na kawałki bułkę nabijamy na widelec i maczamy w fondue.