Kakao może chronić przed rakiem jelita grubego
Bogate w flawonoidy kakao może pomóc zapobiegać problemom jelitowym związanym ze stresem oksydacyjnym, w tym kancerogenezie prowadzącej do rozwoju raka jelita grubego - czytamy w piśmie "Molecular Nutrition & Food Research".
"Ekspozycja na różnego rodzaju toksyny, mutageny (substancje zmieniające materiał genetyczny - przyp. red.) czy prokancerogeny dostarczane w pożywieniu sprawia, że błona śluzowa jelit jest bardzo podatna na patologie" - mówi María Ángeles Martín Arribas z hiszpańskiego Instytutu Nauki i Technologii Żywności i Żywienia (ICTAN).
Ochronę przed tymi patologiami może zapewniać kakao. Na tle innych produktów o wysokiej zawartości flawonoidów wyróżnia się ono wysoką koncentracją procyjanidyny, która neutralizuje działanie wielu reaktywnych form tlenu - dodaje.
W trakcie badań na szczurach udało się po raz pierwszy potwierdzić, że konsumpcja kakao pomaga chronić przed rakiem jelita grubego. Gryzonie, u których rozpoczął się proces kancerogenezy, przez osiem tygodni otrzymywały pokarm zawierający 12 proc. kakao.
Analiza wykazała, że u szczurów, których dieta była bogata w kakao, zmniejszyła się liczba nieprawidłowych ognisk krypt jelitowych spowodowanych działaniem karcynogenów. Zaobserwowano także zmniejszenie szkód oksydacyjnych w komórkach oraz nasilenie apoptozy, czyli procesu zaprogramowanej śmierci komórek, który działa chemoprewencyjnie (hamuje proces kancerogenezy).
Choć dokładne zidentyfikowanie związków, którym kakao zawdzięcza swoje właściwości, wymaga dłuższych badań, naukowcy są przekonani, że dieta bogata w kakao przyczynia się do redukcji stresu oksydacyjnego.
PAP - Nauka w Polsce