Tłuste jedzenie poprawia nastrój

Tłuste przekąski, po które sięgamy by poprawić sobie samopoczucie, rzeczywiście spełniają swoją rolę - wynika z badań opublikowanych w "Journal of Clinical Investigation".

Kwasy tłuszczowe wywołują w mózgu reakcję redukującą odczuwanie smutku
Kwasy tłuszczowe wywołują w mózgu reakcję redukującą odczuwanie smutku© Panthermedia

Niezastąpiony rezonans

40 ważnych minut

A jednak lepszy

Relacje uczestników były zgodne z wynikami rezonansu magnetycznego. W grupie otrzymującej kwas laurynowy wyraźnie mniejsza była aktywność obszarów mózgu związanych z odczuwaniem emocji.Jedzenie ma znaczenieJak zauważa prowadzący badania psychiatra dr Lukas Van Oudenhove, emocje wpływają na sygnały, które żołądek wysyła do mózgu, co przekłada się na to, jaki rodzaj i jaką ilość pokarmu spożywamy.

Naukowcy uważają, że badania nad wpływem tłustych pokarmów na odczuwanie smutku i innych emocji mogą przyczynić się do lepszego poznania zaburzeń związanych z objadaniem się.

Trailer filmu "Supersize Me" - traktującego o niezdrowym jedzeniu:

INTERIA.PL/PAP
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas