Warzywka na reumatyzm
Kolejny przykład dobrodziejstwa wegetariańskiej diety: pomaga reumatykom.
Jak wynika z badań przeprowadzonych w Instytucie Karolińskim, osoby dotknięte jedną z głównych chorób reumatycznych jaką jest gościec przewlekły postępujący (GPP) powinny maksymalnie ograniczyć spożywanie produktów zawierające tzw. zły cholesterol.
Jak to działa?
W Instytucie Karolińskim badaniami objęto grupę 66 chorych, z których 38 przez rok stosowało nową dla nich, bezglutenową ścisłą wegetariańską dietę. Pozostałych 28 osób zachowało dietę dotychczasową. Podczas badań kontrolnych przeprowadzonych po trzech miesiącach i po roku, okazało się, że wśród chorych, którzy stosowali nową dietę ogólne objawy GPP złagodniały. W grupie drugiej podobnych zmian nie było.
W krwi członków grupy wegetariańskiej zaobserwowano ponadto podwyższony poziomu przeciwciał zwanych "anty-PC". Zwalczają one zły cholesterol LDL i przeciwdziałają wapnieniu naczyń krwionośnych. Równocześnie nie nastąpiły żadne godne uwagi inne zmiany w organizmach obu grup.
- Mimo, że nasze badania dotyczyły niewielkiej grupy, ich wyniki są interesujące bo wyraźnie pokazują, iż tego typu dieta ma nie tylko pozytywny wpływ na GPP, ale i ogranicza zagrożenie chorobami układu krążenia i serca - oświadczył prof JohanFrostegard, kierujący badaniami.
Ale nie każdy może...
Naukowiec jest sceptyczny co do możliwości powszechnego stosowania wegetariańskiej diety w leczeniu GPP. - Jest to bardzo radykalna i trudna do utrzymania dieta - wyjaśnił.- Lecz jeśli sami chorzy zechcą ją wypróbować to sądząc z naszych doświadczeń, może to im przynieść tylko korzyść.
Badania prowadzono w ramach wielkiego programu naukowego finansowanego przez UE, a mającego na celu opracowanie szczepionki przeciwko miażdżycy. Ponieważ chorzy na choroby reumatyczne, a głównie na GPP, są szczególnie nią zagrożeni, dlatego włączono ich do tego programu.
Michał Haykowski