Grillowanie dla początkujących – podstawowe zasady i wskazówki

Artykuł sponsorowany

Grillowanie to doskonały sposób na spędzanie czasu na świeżym powietrzu
Grillowanie to doskonały sposób na spędzanie czasu na świeżym powietrzumateriały promocyjne

Zacznijmy od podstaw, czyli wybór odpowiedniego grilla

  • szczypce do przewracania mięsa;
  • pędzel do smarowania mięsa sosem;
  • termometr do mięsa;
  • rękawice ochronne;
  • tackę do grillowania warzyw.

Przygotowanie do grillowania

Techniki grillowania

  • grillowanie bezpośrednie polega na umieszczeniu produktów bezpośrednio nad źródłem ciepła. Nadaje się do mniejszych i bardziej kruchych produktów, jak warzywa, ryby, owoce morza czy steki;
  • grillowanie pośrednie to umieszczenie produktów z boku paleniska. Sprawdza się przy większych kawałkach mięsa, jak karkówka, żeberka czy kurczak w całości, które wymagają dłuższego czasu grillowania.

Co na grilla? Sprawdzone pomysły na dania

  • szaszłyki z różnymi rodzajami mięs (kurczak, wołowina, jagnięcina) i warzyw (cukinia, papryka, cebula, pieczarki). Mięso można wcześniej zamarynować w ulubionych przyprawach i ziołach dla lepszego smaku;
  • grillowane ryby (łosoś, pstrąg, dorsz) i owoce morza (krewetki, małże, kalmary). Rybę można zawinąć w folię aluminiową lub specjalne papiloty z dodatkiem masła, ziół i czosnku, co zapobiegnie jej wysychaniu;
  • miękkie sery (camembert, brie) zapiekane na grillu z dodatkiem żurawiny lub fig. Ser można także nadziewać suszonymi pomidorami lub pesto i podawać na grzankach.
  • owoce z grilla, np. plastry ananasa, połówki brzoskwiń czy banany. Owoce nabierają nowego, karmelowego smaku i świetnie sprawdzają się jako lekki deser;
  • domowe hamburgery z wysokiej jakości mięsa mielonego, z dodatkiem świeżych warzyw, sera i domowych sosów. Bułki można także podpiec na grillu dla uzyskania chrupkości.

Dodatki do dań z grilla

Zasady bezpiecznego grillowania

  • grill powinien stać na stabilnym i równym podłożu z dala od łatwopalnych przedmiotów;
  • nie wolno rozpalać grilla w pomieszczeniach zamkniętych ani na balkonie;
  • w pobliżu grilla zawsze powinna być woda lub gaśnica;
  • nie należy gasić płonącego tłuszczu wodą, tylko piaskiem lub solą;
  • dzieci i zwierzęta powinny przebywać z dala od rozpalonego grilla;
  • po zakończeniu grillowania należy dokładnie wyczyścić grill i ruszt.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?