Grillowanie dla początkujących – podstawowe zasady i wskazówki

Artykuł sponsorowany

Grillowanie to doskonały sposób na spędzanie czasu na świeżym powietrzu
Grillowanie to doskonały sposób na spędzanie czasu na świeżym powietrzusponsorowane

Zacznijmy od podstaw, czyli wybór odpowiedniego grilla

  • szczypce do przewracania mięsa;
  • pędzel do smarowania mięsa sosem;
  • termometr do mięsa;
  • rękawice ochronne;
  • tackę do grillowania warzyw.

Przygotowanie do grillowania

Techniki grillowania

  • grillowanie bezpośrednie polega na umieszczeniu produktów bezpośrednio nad źródłem ciepła. Nadaje się do mniejszych i bardziej kruchych produktów, jak warzywa, ryby, owoce morza czy steki;
  • grillowanie pośrednie to umieszczenie produktów z boku paleniska. Sprawdza się przy większych kawałkach mięsa, jak karkówka, żeberka czy kurczak w całości, które wymagają dłuższego czasu grillowania.

Co na grilla? Sprawdzone pomysły na dania

  • szaszłyki z różnymi rodzajami mięs (kurczak, wołowina, jagnięcina) i warzyw (cukinia, papryka, cebula, pieczarki). Mięso można wcześniej zamarynować w ulubionych przyprawach i ziołach dla lepszego smaku;
  • grillowane ryby (łosoś, pstrąg, dorsz) i owoce morza (krewetki, małże, kalmary). Rybę można zawinąć w folię aluminiową lub specjalne papiloty z dodatkiem masła, ziół i czosnku, co zapobiegnie jej wysychaniu;
  • miękkie sery (camembert, brie) zapiekane na grillu z dodatkiem żurawiny lub fig. Ser można także nadziewać suszonymi pomidorami lub pesto i podawać na grzankach.
  • owoce z grilla, np. plastry ananasa, połówki brzoskwiń czy banany. Owoce nabierają nowego, karmelowego smaku i świetnie sprawdzają się jako lekki deser;
  • domowe hamburgery z wysokiej jakości mięsa mielonego, z dodatkiem świeżych warzyw, sera i domowych sosów. Bułki można także podpiec na grillu dla uzyskania chrupkości.

Dodatki do dań z grilla

Zasady bezpiecznego grillowania

  • grill powinien stać na stabilnym i równym podłożu z dala od łatwopalnych przedmiotów;
  • nie wolno rozpalać grilla w pomieszczeniach zamkniętych ani na balkonie;
  • w pobliżu grilla zawsze powinna być woda lub gaśnica;
  • nie należy gasić płonącego tłuszczu wodą, tylko piaskiem lub solą;
  • dzieci i zwierzęta powinny przebywać z dala od rozpalonego grilla;
  • po zakończeniu grillowania należy dokładnie wyczyścić grill i ruszt.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?