Chińczycy będą edytować geny, by leczyć raka
Już w przyszłym miesiącu chińscy naukowcy wykorzystają technikę edycji genów CRISPR/Cas9 do leczenia pacjentów chorych na raka płuc. Będzie to pierwsze na świecie terapeutyczne użycie tej innowacyjnej techniki.
Naukowcy z Uniwersytetu Syczuańskiego w Chengdu już w sierpniu będą próbowali wycinać uszkodzony fragment DNA z komórek rakowych płuc pacjentów, którzy nie reagują na konwencjonalne metody leczenia. Aby było to możliwe, z krwi osób chorych zostaną wydobyte limfocyty T.
Technika CRISPR/Cas9 zostanie wykorzystana do usunięcia genu wytwarzającego białko PD-1. Wpływa ono negatywnie na umiejętności limfocytów T do namierzania i zabijania komórek nowotworowych. Bez tego białka układ odpornościowy lepiej radzi sobie z walką z nowotworami.
Technika CRISPR/Cas9 to konstrukt DNA wykorzystujący nici RNA do namierzenia konkretnej sekwencji kodu genetycznego. Do tej pory chińscy naukowcy testowali technikę CRISPR/Cas9 tylko na niezdolnych do życia ludzkich embrionach. Nie udało się im jednak uzyskać w badaniach satysfakcjonujących rezultatów. Tym razem może być inaczej, bo w nowym eksperymencie nieco zmodyfikowano technikę CRISPR/Cas9. Po usunięciu wadliwego fragmentu DNA nic nie zostaje wstawione na jego miejsce. Takie podejście zmniejsza ryzyko powikłań.
W przeszłości wielu naukowców wypowiadało się na temat problemów etycznych związanych z wykorzystaniem techniki CRISPR/Cas9, która może powodować zmiany genetyczne w komórkach jajowych i plemnikach, przekazywane przyszłym pokoleniom. Istnieją również obawy, że technika ta może doprowadzić do rozwoju projektowania dzieci, kiedy rodzice będą mogli wybierać najbardziej pożądane cechy.
Eksperymenty uczonych z Chengdu nie niosą takiego zagrożenia, bo tym razem CRISPR/Cas9 zmienia jedynie system immunologiczny pacjentów (poprzez działanie na limfocyty T), a nie wpływa na gamety.
Niedawno amerykański NIH (National Institutes of Health) zatwierdził podobny projekt w USA, tyle że do zwalczania trzech rodzajów nowotworów: czerniaka, mięsaka i szpiczaka.