Czerwone wino chroni zęby i dziąsła
Najnowsze badania sugerują, że czerwone wino może pomagać w walce z próchnicą i chorobami dziąseł.
Naukowcy odkryli, że zawarte w czerwonym winie polifenole pomagają zwalczać szkodliwe bakterie w jamie ustnej. Eksperci ostrzegają jednocześnie, że nie daje to "zielonego światła" do nadużywania alkoholu.
Wcześniejsze badania sugerowały, że korzyści zdrowotne związane z polifenolami wynikają z faktu, że są przeciwutleniaczami, więc chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Okazuje się jednak, że polifenole mogą także polepszać zdrowie poprzez współpracę z "dobrymi bakteriami" w naszych jelitach.
Uczeni porównali wpływ dwóch polifenoli obecnych w czerwonym winie na bakterie, które przyklejają się do zębów i dziąseł, a przez to powodują powstawanie płytki nazębnej, ubytków i choroby dziąseł. Stwierdzono, że polifenole i ekstrakty z wina zmniejszają zdolność bakterii do przylegania do komórek.
Działanie polifenoli było jeszcze lepsze w połączeniu ze Streptococcus dentisani - doustnym probiotykiem, który stymuluje wzrost "dobrych bakterii". To odkrycie może doprowadzić do rozwoju nowych zabiegów stomatologicznych.