Innowacyjny sposób przechowywania szczepionek

​Aby zachować swoją skuteczność, szczepionki muszą być przechowywane w lodówce przed użyciem. To utrudnia dystrybucję szczepionek na niektórych obszarach. Już wkrótce może się to zmienić. Naukowcy z Uniwersytetu McMaster opracowali metodę przechowywania szczepionek w tani i bezpieczny sposób w temperaturze pokojowej przez okres do 3 miesięcy.

W nowo opracowanych szczepionkach, wirusy zostały pokryte warstwą cukru
W nowo opracowanych szczepionkach, wirusy zostały pokryte warstwą cukrumateriały prasowe

Naukowcom udało się połączyć aktywne składniki szczepionek z cukrami, tworząc dawki, które są trwałe i zdolne do przetrwania w wysokich temperaturach przez okres do ośmiu tygodni. Cukry, o których mowa, nazywają się pullulanem i trehalozą - zostały one już zatwierdzone przez FDA.

Jak działają innowacyjne szczepionki? Wirusy zostają osuszone i pokryte warstwą cukru z pullulanu i trehalozy. Pomaga to stabilizować kompleks, chroniąc go przed utlenianiem i wysokimi temperaturami. Tak opracowana szczepionka została zamknięta w probówce, owinięta w folię parafinową i umieszczona w bloku grzejnym o temperaturze 40oC na okres 3 miesięcy. Kiedy szczepionka była potrzebna, dodawano do niej wody i stawała się aktywna. 

Nowa metoda została przetestowana na myszach. Podano im szczepionkę przeciwko grypie i szczepionkę przeciwko opryszczce - obie były skuteczne.

Naukowcy zauważyli, że zamykanie szczepionek w warstwie cukrowej zwiększa margines kosztów produkcji, jednocześnie znacznie obniżając koszty transportu oraz przechowywania. Biorąc pod uwagę, że transport i przechowywanie stanowią 80 proc. kosztów produkcji szczepionek, nowa metoda może być znacznie bardziej opłacalna.

Teraz trwają prace nad wprowadzeniem nowej metody na rynek.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas